Разширяват националната програма „Иновации в действие” и за целодневното обучение, стана ясно на международната конференция „Как да бъдем иновативни в училище”

20 млн. лева ще бъдат вложени догодина в подобряване на оборудването в училищните кабинети и в иновативни проекти, ако бъде одобрен проектобюджетът за образование. Това заяви министър Красимир Вълчев, който днес бе в Пловдив за участие в международна конференция „Как да бъдем иновативни в училище”, организирана от Фондация „Световен образователен форум – България”.

Министърът уточни, че това са пари не просто за закупуване на нови мебели и техника, а за подобряване на средата с цел прилагане на иновативни подходи. Средствата ще са насочени за стимулирате на интереса на децата да учат.

„Не може само са сменим старите чиновете с нови.  Трябва да преподредим класната стая в посока изграждане на STEM центрове. Повечето средства ще са насочени за оборудване на кабинети по математика и природни науки. Там имаме най-голям проблем да мотивираме децата”, обясни министърът.

Запитан за евентуални промени в програмите по математика, Вълчев обясни, че тази дисциплина  изисква повече часове. Нашите като абсолютен брой са малко, но като дял са сходни спрямо другите страни в ЕС – около 15%.

„В учебната програма има какво да се намали, особено  по отношение на дълбочината на темите. Учебниците допълнително натоварват. Много учители се водят от тях, а учебникът не е задължителен. Задължителна е учебната програма. Водим този разговор – как да променим методите на образование при съществуващите учебни програми, колко можем да намалим, коя част от учебника може да се пропусне. Различно е за различните дисциплини. По история можем да пропуснем факт за даден исторически период. Това не е фатално за едно дете, ако му се провокира интересът за четене. По география също можете да пропуснете факт за някой континент. Аз всеки ден разбирам колко много неща съм пропуснал, като чета на телефона си. Но по математика всяко нещо надгражда следващото и е нужно да направим опит да облекчим учебните програми. Това няма да е грандиозно облекчаване, но трябва да освободим време на учителите за упражнение”, заяви Красимир Вълчев.

Той подчерта, че догодина ще заработи национална платформа за обмен на иновации. В момента в страната има близо 300 иновативни училища.

„Не само учебните заведения с одобрени проекти са иновативни. Всеки учител, малко или много, е иновативен по отношение на някое дете, когато се опитва да повиши мотивацията и да подобри резултатите му. Факт е, че днес имаме поколение ученици, които по по-различен начин учат и четат  – основно чрез електронни устройства, в много по-голяма степен очакват обучението им да бъде практично, знанията им повече трябва да бъдат свързани в един учебен час. Той все повече трябва да прилича на дейност по интереси. Това не означава, че не трябва да усвоим заложеното в учебната програма. Иновациите трябва да са насочени към това, но начинът е провокиране на интереса към учене и свързване на знания и умения – повече практичност, по-активен ученик в часа. Бъдещето изисква това”, каза още Красимир Вълчев.

Той бе категоричен, че иновациите трябва да се случват не само в учебния час, а и в занималнята.  Затова националната програма  „Иновации в действие”, по която  в момента училищата се насърчават и финансират да споделят добри практики, ще се разшири и с целодневната форма на обучение.

Министърът подчерта, че иновациите няма да ги направи МОН, а училищата и учителите, като системата в следващите години  трябва в много по-голяма степен да се развива благодарение на тяхната енергия.

Той отчете, че основен проблем на учителите е учебната програма, която трябва да изпълнят. Което не им дава време за упражнения за затвърждаване на знания, за работа с изоставащите или прилагане на иновативни подходи, като карат да анализират.