Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев одобри новите учебници по история за 10 клас, чието съдържание за периода на комунистическия режим, а в някои от тях и в раздела за историята на прехода, предизвикаха публичен скандал през месец юни тази година, пише desebg.com.

„Издателствата реагираха положително на поисканите от нас промени и ги направиха. Въпреки че всеки един от нас желае учебниците да изглеждат още по-добре, ние сме доволни от промяната, която се случи, защото тя е съществена. Мога да кажа, че одобрените от мен учебници вече отговарят на духа на новата учебна програма, има ясно изразено отношение към комунистическия режим”, коментира пред desebg.com министърът.

По думите му във всички учебниците е включена извадка от Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен. „Благодаря на всички, които помогнаха в този процес. Благодаря на фондация „Истина и памет”, на проф. Евелина Келбечева и журналиста Христо Христов за това, че ни сигнализираха за проблемите в съдържанието на учебниците, и че участваха активно в дебата”, отбеляза още министърът. Той благодари и на доц. Даниел Вачков, директор на Института за исторически изследвания към БАН, за включването в процеса на извършване на необходимите промени в учебниците.

Скандалът гръмна на 19 юни, когато стана ясно, че в повечето от петте учебници по история за 10 клас на издателствата „Булвест 2000”, „Анубис”, „Домино”, „Рива” и „Просвета” има съществени пропуски на важни факти и събития от периода 1944-1989 г., а на места са допуснати откровени манипулации.

Фондация „Истина и памет” организира и петиция за недопускане на учебници, подменящи фактологията за комунистическия период, подкрепена от близо 4500 души.

В последвалия обществен дебат министър Вълчев и МОН получиха подкрепа от редица граждански организации, общественици, историци, парламентарни и извънпарламентарни партии. На 25 юни Красимир Вълчев оповести, че няма да утвърди учебниците и поиска от издателствата да извършат определени промени в текстовете за периода 1944-1989 г. и след 1989 г.

Вчера МОН е приело, че съдържанието на учебниците отговаря на духа на новата учебна програма и министър Красимир Вълчев е разпоредил одобряването им. За първи път от тази есен десетокласниците ще изучават периода на комунистическия режим с нови знания и термини. Това стана, след като през януари 2018 г. МОН прие нова учебна програма. В нея за първи път периодът 1944-1989 г. е представен за разглеждане в самостоятелен раздел с няколко урока. Досега в учебниците този период бе представен в един единствен урок, обхващащ историята на България след Втората световна война до днешни дни. Проблемът с липсата на адекватно изучаване на комунистическия режим привлече вниманието през 2013 г., когато социологическо проучване разкри тоталната липса на знание и информация за тоталитарната диктатура на БКП в младите поколения.