Вузовете, които организират присъствен изпит, трябва да предприемат всички противоепидемични мерки

Където е възможно, кандидатстудентските изпити ще се проведат електронно. Това каза на брифинг в Министерски съвет днес просветният министър Красимир Вълчев. Той обясни, че много университети имат разработени електронни платформи, които вече са апробирали на предварителни сесии. Когато се изисква задължително присъствие, ще се търсят решения за индивидуално посещение в сградите, като при изпитите ще се приложат необходимите мерки за безопасност. Освен дезинфекция на изпитните аудитории, трябва да бъде осигурено отстояние от метър и половина между масите, както и повече от един вход.

„37 висши учебни заведения заявиха, че ще признават оценките от държавните зрелостни изпити, въпреки че има специалности – например медицина, към които има много голям интерес и кандидатите трябва да преминат присъствен изпит”, заяви още просветния министър. До средата на май ректорите са заявили, че ще има яснота как ще приключи годината в университетите и как ще става приемът.

По думите му няма да бъде застрашено кандидатстването и в чужбина. Голяма част от университетите извън България удължават кампаниите си, така че няма опасност зрелостници, които искат да учат зад граница, да изпуснат сроковете.

Възможно е част от сесиите в някои висши учебни заведения да бъдат отложени за кратко, както и практическите занимания, съобщи още образователният министър.