Красимир Вълчев наредил пазарно проучване и търси възможности за падане на цената

“Учебниците за девети клас са скъпи, така ми се струва и на мен, призна днес министърът на образованието Красимир Вълчев при откриване на учебната година в ПУ “Паисий Хилендарски”. Той имал информация за цена от 260 лева на комплект и по-висока, но при различните издателства била различна. “Наредил съм пазарно проучване и другата седмица ще се срещнем с издателствата и ще видим какви са възможностите за намаляване на цените”, коментира министърът.

Той напомни, че догодина с 400 млн. лева ще бъде увеличен бюджетът на образователното ведомство. С тях ще се увеличават заплатите на учителите,  25 млн. лева ще се дават за дейности по интереси, ще се дават и за оборудване на училищата с WiFi, както и за други дейности.

Министър Вълчев обърна внимание на първокурсниците от ПУ, че те са първите в системата на висшето образование, които са родени през 21 век, а ще са на пазара на труда и през 2050-2060 г. “Времето се е забързало и дотогава светът ще изживее още трансформации. Преподавателите все по-малко ще са основен източник на знания, но ще градят личности и ще трябва да учат младежите да мислят и да са креативни. От друга страна, колкото повече се технологизираме, толкова повече расте значението на човешкият фактор, каза министрът. Той поздрави студентите, че са избрали Пловдивския университет и го определи като водещо учебно заведение, а вуза похвали и за новата спортна зала.

През тазгодишната кампания ПУ е реализирал 98,5% от държавната поръчка и е приел около 500 студенти в платена форма. Общо 3900 първокурсници започват обучението си във вуза, в който в момента учат общо около 20 000 човека в 28 професионални направления и 130 специалности

 

Без такса ще е възможно да се обучават студенти в професионалните направления, в които се очаква дефицит на кадри. Ще предложим с промени в Закона за висшето образование по най-проблемните професионални направления да има и безплатно обучение или нещо като трета стипендия, която да покрива таксата”, каза още министър Вълчев.

 

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.