Красимир Вълчев наредил пазарно проучване и търси възможности за падане на цената

“Учебниците за девети клас са скъпи, така ми се струва и на мен, призна днес министърът на образованието Красимир Вълчев при откриване на учебната година в ПУ “Паисий Хилендарски”. Той имал информация за цена от 260 лева на комплект и по-висока, но при различните издателства била различна. “Наредил съм пазарно проучване и другата седмица ще се срещнем с издателствата и ще видим какви са възможностите за намаляване на цените”, коментира министърът.

Той напомни, че догодина с 400 млн. лева ще бъде увеличен бюджетът на образователното ведомство. С тях ще се увеличават заплатите на учителите,  25 млн. лева ще се дават за дейности по интереси, ще се дават и за оборудване на училищата с WiFi, както и за други дейности.

Министър Вълчев обърна внимание на първокурсниците от ПУ, че те са първите в системата на висшето образование, които са родени през 21 век, а ще са на пазара на труда и през 2050-2060 г. “Времето се е забързало и дотогава светът ще изживее още трансформации. Преподавателите все по-малко ще са основен източник на знания, но ще градят личности и ще трябва да учат младежите да мислят и да са креативни. От друга страна, колкото повече се технологизираме, толкова повече расте значението на човешкият фактор, каза министрът. Той поздрави студентите, че са избрали Пловдивския университет и го определи като водещо учебно заведение, а вуза похвали и за новата спортна зала.

През тазгодишната кампания ПУ е реализирал 98,5% от държавната поръчка и е приел около 500 студенти в платена форма. Общо 3900 първокурсници започват обучението си във вуза, в който в момента учат общо около 20 000 човека в 28 професионални направления и 130 специалности

 

Без такса ще е възможно да се обучават студенти в професионалните направления, в които се очаква дефицит на кадри. Ще предложим с промени в Закона за висшето образование по най-проблемните професионални направления да има и безплатно обучение или нещо като трета стипендия, която да покрива таксата”, каза още министър Вълчев.