DCIM/100MEDIA/DJI_0188.JPG

“Няма да налагам силово сливане на университети”, каза след дебатите акад. Николай Денков

“Нямам намерение да налагам силово решения за сливане на университети”. Това заяви днес в Пловдив министърът на образованието акад. Николай Денков след среща с ректорите на държавните висши училища по повод предстоящите реформите в системата на висшето образование. Обсъдени са били предложенията за промени в начина на оценяване на преподавателите (атестацията) и акредитация на вузовете. Срещата не бе отворена за медиите.

„Имаме пълно съгласие, че са нужни промени. Посоката, в която работи МОН, се приема добре, а именно необходимостта от преструктуриране на висшите училища. Разговорът беше конструктивен, обсъждането ще продължи. Ректорите също ще дебатират помежду си какъв е най-добрият вариант от тяхна гледна точка и ще изразят становище дали обединението представлява интерес за ръководените от тях висши училища“, коментира акад. Денков, но не пожела да конкретизира за евентуални сливания.

За пореден път той изрази мнение, че целта на обединението е повишаване на качеството и видимостта на нашите учени в чужбина.