„Трябва да има преходен период за учителите, за да вземат решение“, каза Николай Денков

“Подкрепям въвеждането на зеления сертификат по отношение на педагогическия и непедагогическия персонал в учебните заведения”, заяви министърът на образованието и науката проф. Николай Денков на пресконференция днес, на която огласи злопуотреби с фиктивни почивки, реализирани от „Ученически отдих и спорт“.

“Решението за Зеления сертификат трябва да дойде от министерство на здравеопазването. Това, за което съм говорил с министър Кацаров, е,  че трябва да се даде известен преходен период, в който учителите да имат време да решат и, ако искат, да се ваксинират. Ако не, ще трябва или да докажат по съответния ред, че са преболедували, или всяка седмица да бъдат тествани с един от двата типа тестове, свързани със Зеления сертификат. За училищата тези тестове трябва да са безплатни. Поне за следващия период това е идеята”, уточни министърът.

В 13 училища в областта са регистрирани 19 нови положителни случаи на КОВИД-19 за периода 16-18 октомври, сочат данните на Единния информационен портал. В три детски заведения са установени трима новозаразени.