Министърът на образованието и науката проф. д-р Галин Цоков откри новата академична година в Пловдивския университет. Тържествената церемония се състоя в Спортната зала на висшето училище.

Ректорът проф. д-р Румен Младенов припомни, че към момента във висшето училище се обучават над 17 000 студенти и докторанти в 118 бакалавърски програми, 97 магистърски програми и 73 докторски програми че той е един от десетте изследователски университета в страната, като пожела сили и вдъхновение.

„За мен като министър на образованието и науката откриването на новата академична година е много важно събитие, но когато се случва в моя академичен дом – там, където 20 години работя – за мен то има още по-голямо значение“, каза проф. д-р Галин Цоков. Той допълни, че да си член на академичната общност на ПУ, да носиш в сърцето си образа на вдъхновителя на Българското възраждане е мисия, но и отговорност.

Специална изненада в програмата бе изпълнението на призьорката от „Гласът на България“ Петя Панева, която е студент в трети курс, специалност „Музика“ във висшето училище. Заедно с колегата си Димитър Митев тя пожела на студентите на добър час. Музикални поздрави отправиха също Стефан Станчев от АМТИИ “Проф. Асен Диамандиев” и Мариян Минчев – третокурсник от специалност „Музика“.

Слово от името на първокурсниците произнесе студентът от специалност „Микробиология и вирусология“ Пламен Йордов. По традиция и тази година новопостъпилите получиха символичния ключ на знанието, знамето на университета и копие на „История Славянобългарска“ на Паисий.

Първите учебни занятия за новата академична година ще започнат от утре, съгласно изготвените учебни разписания.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.