Министърът на образованието и науката проф. д-р Галин Цоков откри новата академична година в Пловдивския университет. Тържествената церемония се състоя в Спортната зала на висшето училище.

Ректорът проф. д-р Румен Младенов припомни, че към момента във висшето училище се обучават над 17 000 студенти и докторанти в 118 бакалавърски програми, 97 магистърски програми и 73 докторски програми че той е един от десетте изследователски университета в страната, като пожела сили и вдъхновение.

„За мен като министър на образованието и науката откриването на новата академична година е много важно събитие, но когато се случва в моя академичен дом – там, където 20 години работя – за мен то има още по-голямо значение“, каза проф. д-р Галин Цоков. Той допълни, че да си член на академичната общност на ПУ, да носиш в сърцето си образа на вдъхновителя на Българското възраждане е мисия, но и отговорност.

Специална изненада в програмата бе изпълнението на призьорката от „Гласът на България“ Петя Панева, която е студент в трети курс, специалност „Музика“ във висшето училище. Заедно с колегата си Димитър Митев тя пожела на студентите на добър час. Музикални поздрави отправиха също Стефан Станчев от АМТИИ “Проф. Асен Диамандиев” и Мариян Минчев – третокурсник от специалност „Музика“.

Слово от името на първокурсниците произнесе студентът от специалност „Микробиология и вирусология“ Пламен Йордов. По традиция и тази година новопостъпилите получиха символичния ключ на знанието, знамето на университета и копие на „История Славянобългарска“ на Паисий.

Първите учебни занятия за новата академична година ще започнат от утре, съгласно изготвените учебни разписания.