Подготовка на STEM проектите ще бъде основната тема на Националната работна среща, организирана от Съюза на работодателите в системата на народната просвета

Министърът на образованието проф. Сашо Пенов ще се включи в Зимната академия на Съюза на работодателите в системата на народната просвета, на която Пловдив ще бъде домакин. Основна тема на работната среща е подготовката на училищните STEM проекти, които трябва да бъдат реализирани със средства по Плана за възстановяване и развитие. За държавната политика в тази посока ще говори министър Пенов, а детайли относно правилата за кандидатстване ще представи проф. Николай Шиваров – директор на Националния STEM център.

Концепцията за STEM образованието като трансформацията, която трябва да се случи в българските училища, ще представи Наталия Митева, член на УС на БАСКОМ. Тя маркира пет основополагащи компонента за развитие на STEM образование: съдържание, нови методи на преподаване, квалификация, нови лидерски подходи, техника и ремонти.

Организаторите са поканили и експерти – юристи, дизайнери, архитекти, които да дадат професионални съвети на директорите при подготовка и изпълнение на проектите. Предвидени са и видео презентации на успешно реализирани STEM центрове. За предизвикателства при осъществяването им ще говори Наталия Михалевска – директор на Дирекция „Образование на българите зад граници и училищна мрежа“ в МОН. Като лектори ще се включат също Милена Дамянова и Катерина Василева – председател на Съюза на работодателите за Пловдив-град.

Тридневната национална среща започва на 26 февруари в Гранд хотел Пловдив.