На церемония в синдикат „Образование” на КТ „Подкрепа” в столицата получиха отличията си Стоянка Анастасова, Дияна Шекерова, Стефка Желязкова и Надка Денева

18 учители и директори от Пловдивска област са сред тазгодишните носители на почетното отличие „Неофит Рилски“. Ежегодните награди на МОН се присъждат за цялостна професионална дейност и принос в развитието на образователната система в България. Церемонията се състоя в сградата на синдикат „Образование” на КТ „Подкрепа” в столицата.

Удоволствието да получи приза лично от министъра на образованието Красимир Вълчев се падна на директора на ПГ по електротехника и електроника Стоянка Анастасова, която бе номинирана от синдиката. По предложение на „Подкрепа” бяха наградени също старши учителят по български език и литература от СУ „Отец Паисий“ в Куклен Дияна Шекерова, старши учителят от карловското СУ „Христо Проданов” и Стефка Желязкова от ДГ „Пролет” в Асеновград.

На церемонията бяха връчени и награди на учители за особени заслуги в областта на просветното и синдикалното дело „Стоян Михайловски“. Плакетът в категория „Основно и средно образование“ дойде Пловдив  и той бе за Любомира Христова – ОУ „Екзарх Антим I“.

По предложение на Синдиката на българските учители с награда „Неофит Рилски” са отличени 14 педагози и директори. Трима са учители от ДГ „Осми март” – Галя Бойчева, Милена Шишкова и Диляна Георгиева. Предложени са още началният педагог Милена Колева и младши учител Десислава Попова от ОУ „Гео Милев”.  Преподавателят в начален курс Мария Петрова от ОУ „Райна Княгиня”, която е и създател на сдружение „Писалка и перо”, също е в списъка на призьорите. С наградата ще бъдат удостоени Марина Бойчева от ОУ „Кочо Честеменски” и Светла Шопова от НУ „Христо Ботев”. Преподавателят по информационни технологии от Математическата гимназия Виолета Маринова също ще се окичи с отличието. Най-много са учителите от ОУ „Пенчо Славейков”  – Георги Найчев, Иванка Рангелова, Юлия Атанасова, Стефан Ганозов и Ралица Колева.

Сред отличените от областта са Пенка Запрянова – директор на ОУ „Васил Левски” в село Маноле, и Златка Тоскова, която оглавява ДГ „Никола Вапцаров” в Асеновград. От същото учебно заведение национална награда ще получат учителите Петя Петкова и Весела Карастойчева. Списъка допълват Гина Иванова от ОУ „Христо Ботев” в първомайското село Градина и Христина Петрова от ОУ „Христо Смирненски” в Стамболийски.