Има вероятност учениците от 7., 8. и 12. клас, които днес се върнаха присъствено в училище, да преминат отново на дистанционно обучение – ако епидемичната обстановка в страната се усложни.

„Ако ситуацията се влоши, ще се предприемат мерки за затягане. Министърът на здравеопазването каза какви са праговите стойности – 200 на 100 000 души“, каза министърът на образованието Красимир Вълчев.

На въпрос дали е възможно и учениците до 4. клас да преминат отново към онлайн обучение, Вълчев отговори: „Всичко е възможно. Това се случи в началото на декември. Засега нямаме условия за подобна мярка, само индикации“.

Днес за повечето училища започна вторият учебен срок. Присъственият учебен процес се възобновява по график, като от 4 до 17 февруари ще учат учениците от 7., 8. и 12. клас, от 18 февруари до 2 март – учениците от 5., 10. и 11. клас, а от 4 до 17 март – учениците от 6., 9.и 12. клас. Останалите ученици ще се обучават от разстояние в електронна среда.

Припомняме, от 30 ноември всички ученици в страната преминаха на дистанционно обучение заради нарастването на случаите с коронавирус. От 4 януари тази година децата в начален курс започнаха присъствено обучение, а останалите продължиха обучението си разстояние в електронна среда.