„Надяваме се догодина на 15 септември да имаме реновирана сграда, до 10 дни обявяваме обществената поръчка“, каза кметът на район „Централен“ Георги Стаменов

Хуманитарната гимназия ще получи 2.8 млн. лева за консервация и реставрация на сградата, която е паметник на културата. Сумата е разписана и процесът е необратим. Това заяви днес в Пловдив министърът на културата в оставка Атанас Атанасов. Той посети училището и след среща с директора Емил Начев поясни, че кога парите ще бъдат по сметката на гимназията зависи от това колко бързо може да се организира екипът, който ще работи по проекта.

„Виждаме огромен смисъл в тази инвестиция. Това говорихме и с колегите от „Продължаваме промяната“, и с опозицията, чиито представители ще влязат в комисията за избор на фирма изпълнител, за да бъде изборът възможно най-прозрачен. Обсъдихме детайли как да се осъществи ремонтът и кои са предизвикателствата, които ще трябва да преодолеем“, каза още министър Атанасов.

Кметът на район „Централен“ Георги Стаменов бе категоричен, че в рамките на 10 дни може да бъде обявена обществената поръчка.

„Има срок, в който фирмите да се запознаят с условията и да подадат предложения. Следва самата процедура по отваряне на офертите, техническите предложения със срокове и начин на работа. Тази фирма, която е дала най-кратък срок и най-ниска цена, печели. Ако няма обжалване, се надявам до края на септември или началото на октомври да има избран изпълнител и поетапно да се започне възлагане на дейностите“, уточни Стаменов.

Първият етап от реставрационните дейности ще са ремонт на покрива, дограмата и фасадата. Дограмата е дървена и трябва да бъде поръчана, тъй като е резбована и е необходимо време за изработка й. Преди това няма как да стартират останалите дейности. Ако зимата е топла, определени дейности могат да се извършват и през зимния период. Ако не, всички материали да бъдат осигурени и с настъпването на пролетта да се започне с реставрацията на външната част на фасадата, като ремонтът бъде синхронизиран с образователния процес.

„Силно се надявам, че при стриктна работа ще успеем за 15 септември догодина да имаме реставрирана сграда. Едно от изискванията, което ще поставим към фирмата изпълнител, е работата да бъде в 24-часов режим – 3 смени по 8 часа. С целия риск, който поемаме, но това е необходимо, за да не се налага да местим децата и да прекъсваме учебния процес, особено в условия на пандемична обстановка“, каза още Георги Стаменов и благодари на министър Атанасов като родител и пловдивчанин: „Пловдив трябва да съхрани тази сграда и да я остави на поколенията“.

Депутатът от „Продължаваме промяната“ Росен Костурков поясни, че преди месец МОН е отпуснало за ремонта на гимназията 400 000 лева, като се очакват още поне 2 транша по толкова до седмица – две. „Имам уверение от зам.-кмета Стефан Стоянов, че и община Пловдив ще помогне“, допълни Костурков.

Министерство на културата отпуска средства също за Музикалното училище и за Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“. В НУМТИ “Добрин Петков” ще се реконструира подпокривното пространство, ще се и изграждат нова репетиционна и 15 кабинета.