704_3780

Към този момент Министерството на образованието не може да финансира изграждането на нова сграда на Математическата гимназия в Пловдив и не са планирани такива средства в програмата за капиталови разходи за предстоящата година.

Това каза министърът на образованието Красимир Вълчев днес, който бе в града под тепетата за майсторски клас „Класната стая на XXI век – умения, иновации, технологии”. От години гимназията дели база с ОУ „Драган Манчов” и се задъхва от недостиг на класни стаи и кабинети. МГ разполага със собствен терен от 34 декара до хотел SPS в „Тракия” и от години има изготвен проект за учебен корпус и прилежащи сгради, който е   актуализиран няколко пъти. За да бъде реализирана цялостната идея са нужни между 9 и 10 млн. лева.

Кметът Иван Тотев заяви вчера, че ще се търси подкрепа от МОН, а общината също ще потърси варианти да подпомогне градежа.

„Подкрепяме усилията на община Пловдив да разшири образователната инфраструктура и конкретно за този проект. Ако предишни години говорехме за недостиг на места в детски градини, в следващите ще говорим за изграждане на нови училища в най-големите градове. Осигурихме средства и за едно училище във Варна, надявам се да намерим средства от следващата година и за Математическата гимназия”, каза Вълчев.

Той не скри необходимостта от нови сгради, още повече, че в новия образователен закон е заложено преминаването към едносменен режим до 2021 година.

Запитан кога в най-близко бъдеще вижда реална възможност да се финансира пловдивският проект, министърът не се ангажира с конкретни срокове и поясни, че това е въпрос на възможност на бюджета.

Вълчев припомни, че през 2012 година държавата е отпуснала средства за довършването и откриването на две нови училища в Пловдивска област – в Съединение и в Садово.