Около 1,5 милиона лева са предвидени за иновации в училищата през следващата година, обяви днес министърът на образованието Красимир Вълчев на откриването на център с виртуални лаборатории за учене в столичната Втора английска гимназия. Учениците ще се обучават от екипи учители в областта на природните науки и математиката, като така по-лесно ще се изгражда връзка между предметите.

„В последните години най-голямото предизвикателство е да мотивираме децата именно в природните науки и математиката. Там отчитаме и по-значително намаление на образователните резултати и задачата пред нас е да намерим тези подходи, които в най-голяма степен да ги мотивират. Ако училищата ни са по-иновативни, ще мотивираме повече млади преподаватели да работят в тях“, коментира Вълчев.

В момента в България има 300 иновативни училища. Иновациите са свързани най-вече с методите на преподаване и са повлияли положително върху мотивацията на учениците и резултатите им.

„Единственият стандарт по Закона за предучилищното и училищното образование, който не сме издали, е именно стандартът за физическата среда. Една от причините да го забавим през последната година е, че той не дава политика за училището на бъдещето. В момента има работна група в МОН, която го разработва”, поясни още министърът.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.