Приемната кампания след 8 клас заприлича на предизборна – емисари зарибяват села и махали

 6026292X

Мизата за диплома на осмокласник стигна 100 лева. Това е цeната, която подставени лица плащат на осмокласници, за да се снабдят с дипломите им и да ги запишат да продължат образованието си. Битката за осигуряване на ученици е на път да повтори схемата на предизборните агитации. Училищни емисари обикалят селата и ромските махали, търсят местните неформални лидери и им поверяват отговорната задача да съберат ученици. Целта е да бъдат уговорени родителите да запишат децата си в посоченото училище. Съвсем отделен е въпросът доколко сред ученикът ще е редовен. По данни на „Уча в Пловдив“ ако допреди две години се говореше за 20-50 лева на диплома, това лято сумата е стигнала 100 лева.

Битката е безмилостна, заради демографската криза. Децата не достигат, особено в професионалните гимназии, където има тотален отлив на желаещи. Никой не иска да работи, жалват се директори, които са в паника как ще направят приема. Да не говорим, че списъкът със защитените професии още не е одобрен от МОН.

В тежка ситуация и са някои СОУ-та. Финансовата криза принуждава семействата да избират средното училище в своята си община, за да спестят пари за пътни. От друга страна много от професионалните гимназии са готови да поемат транспортните разходи на пътуващите – частично или изцяло, само и само да ги привлекат и задържат при тях.

Крайно време е да се промени Наредба 7 и приемът в професионалното да бъде разделен от този в профилираното обучение. Уж говорим за въвеждане на дуално обучение, за това как децата трябва да имат професия, а не да произвеждаме безработни, но само на думи, на документи всичко е постаром, коментират в просветната гилдия.