12-класниците Станимир Дафов и Стоян Тодоров се класираха на челните две места в трета възрастова група

Професионалната гимназия по механотехника спечели две отличия на 35-та национална олимпиада по техническо чертане, която се проведе в Техническия университет в София. Станимир Дафов и Стоян Тодоров се класираха на челните две места в трета възрастова група. 12-класниците имаха за задача по детайл от натура и с измервателни инструменти да направят скица, включваща проекции, размери и грапавост. Другата им задача бе по даден чертеж на общия вид да изработят чертеж на детайл с проекции, размери, гранични отклонения и грапавости.

Националната олимпиада се проведе в три възрастови групи, като в първата бяха ученици от седми и осми клас, а във втора и трета – от 11 и 12 клас. Сред зрелостниците има 12 лауреати, които могат да продължат обучението си в ТУ. Сред тях са и двамата пловдивски участници, чиято оценка 6.00 ги прави автоматично студенти.

При връчването на наградите заместник-министър Таня Михайлова поздрави и учителите за техните усилия и подчерта, че техническите предмети дисциплинират, развиват концентрация и умения за организация. А на учениците пожела да продължат да се развиват в тази област и да са бъдещите инженери на България.