Започна кандидатстването за прием в първи клас

Родителите на децата, родени през 2017 година, които подлежат на задължителен прием в първи клас за учебната 2024/2025 година, от днес могат да подават заявления онлайн на priem.plovdiv.bg. За осма година приемът на ученици в първи клас в общинските училища на Пловдив ще се осъществи чрез система за електронно централизирано класиране.

Вече са обявени свободните места за първото класиране, които са 3421 в 146 паралелки. Моментът на подаване на заявлението няма никаква тежест при класиранията. Важно е да бъде спазен само крайният срок. За първото класиране, което е на 6 юни, родителите следва да подадат заявления чрез електронната система до 5 юни. Ако нямат достъп до интернет и се затрудняват с въвеждането на заявление, могат да подадат на хартиен носител по образец (Приложение №1 – Заявление за участие в централизирано класиране за прием в първи клас) своите заявления до 4 юни в училището, което им е първо желание. Двата варианта са равностойни, но при подаването на заявления по интернет ще имат достъп до повече информация (в това число и до резултатите от класиранията) и възможността за промяна в желанията ще е по-лесна. Много важно изискване е подаването само на едно заявление (по интернет или на хартиен носител). Системата няма да позволи въвеждане на второ заявление за едно дете.

При подаване на заявление онлайн е важно то да е със статус „подадено“, а не „чернова“. За всички родители, които имат започнати чернови, е важно да знаят, че те следва да бъдат редактирани или анулирани, ако желаят да подадат ново заявление. Предвидени са автоматични проверки на адресните регистрации на децата. При класиране на дете с подадени неверни данни, то няма да бъде записано и ще участва в следващо класиране за останали свободни места.

За улеснение на родителите в системата има функционалност, чрез която при подаден верен адрес на детето системата автоматично зарежда данните за годината на адресната регистрация и групата на уседналост, в която попада. Най-голяма тежест има адресната регистрация в района на училището при уседналост над 3 години спрямо момента на кандидатстване. За уседналостта може да се ползва и предходен адрес, ако е в района на същото училище, в което е и последният адрес. Максимален брой точки получават и децата с брат/сестра в избраното училище, които няма да имат навършена 12-годишна възраст към началото на учебната година.

Системата позволява за всяко дете родителят да може да избере до 5 желани училища, независимо от адресната му регистрация. За училищата, в които има паралелки с обучение по Монтесори, може да се кандидатстват поотделно.

Препоръката към родителите е да подадат повече от едно желание, защото шансовете им на първото класиране са по-големи при налични свободни места. Практиката показва, че за второто и третото класиране остават малко свободни места, а има и училища, в които всички места се заемат още на първо класиране.

Въпреки че за голям брой от училищата събраните точки няма да имат съществено значение, то в системата е предвидена функционалност, чрез която родителите ще могат да съпоставят броя свободни места и съответния брой чакащи за тях. Статистическите данни ще се променят в реално време според подадените заявления и ще се визуализират в панела със свободни места в менюто „чакащи класиране“.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.