Най-активните училища и детски градини ще получат награда – Шишеяд

Надпревара между учебни заведения от цялата страна, организирана от сдружение „БГ Бъди активен“, стартира в средата на февруари. Месецът на рециклирането ще започне на 18 февруари и ще ангажира детски градини и училища, като помогне преподавателите да въвлекат децата във важни теми, свързани с разделното събиране, рециклирането и опазването на природата. Финалът ще бъде на 18 март – световния ден на рециклирането.

За да станат част от зелените учебни заведения, учебните и детски заведения следва да попълнят специална форма за регистрация. В едномесечната тематична надпревара те ще бъдат поканени да събират пластмасови опаковки (бутилки до 3 л). Всяко училищеq събрало определено количество чисти и смачкани пластмасови бутилки, върнало ги за рециклиране и отчело това с кантарна бележка, ще може да се бори за титлата “Герой на рециклирането!”. За победителя ще бъде осигурен Шишеяд, който да постави в своя двор, за да ангажира целогодишно деца и родители с темата за разделно събиране и рециклиране. Всички участващи ще получат сертификат.

Припомняме, че през 2023 г. над 100 учебни заведения се включиха в месец на рециклирането, като организираха  различни еко занимания като почиствания, работилници, активни игри #безотпадъци, модни ревюта и арт дейности с отпадъчни материали, събраха над 5 500 кг пластмасови бутилки.

Освен в училищата и градините, Ден на рециклирането ще се проведе и в десетки населени места в страната, в които местни общински администрации ще организират инициативи посветени намаляването на отпадъците и рециклирането. Към тях е отправена специална отворена покана от сдружение БГ Бъди активен, във връзка с участието им в приятелката надпревара за Еко Отговорна Община на България 2024.  Повече за надпреварата може да намерите тук: https://thespot.bgbeactive.org/useful-campaign-municipalities-2024/