Мениджърът Асен Кичуков дари на градската библиотека в Първомай ценни книги по случай 1 ноември – Деня на народните будители. Към фонда ще бъдат добавени книги за народните будители, българските празници и обичаи, голямата енциклопедия „България”, двутомната българска история за любопитни читатели от проф. Иван Илчев, озаглавена „Розата на Балканите”. За малките читатели е подбрана серията книги от детската енциклопедия „История на България”. Книгите бяха връчени днес на Ана Сиракова, председател на Образцово “Народно читалище Св. Св. Кирил и Методий – 1894 г.“ – Първомай.

„Живял съм в чужбина, знам какво е носталгията и гласът на патриотичното чувство. Затова избрах Деня на народните будители като повод за дарението. Във времето на информационните технологии и всички дигитални предизвикателства е добре по-често да отваряме книгата. В интернет пространството има много информация, но книгата е класически източник“, сподели Асен Кичуков.

Серията книжки в детската енциклопедия по история показва колко увлекателно е съчетанието от илюстрация и текст на историческа тематика. При избора на това заглавие дарителят се е водил и от идеята то да бъде полезно на учениците за прилагане в презентации.

„Избрахме да подарим историческа литература, книги за будителите и българските празници, защото духовността е история, празници на културата и действията на дейни хора за разширяване на познанията, запазването и развитието на нашите национални традиции“, посочи Асен Кичуков. Той подчерта, че е важно в читалищните библиотеки да влизат повече ученици и да работят с намиращата се в нея литература.