„Изкуството е пътят към душата”, каза председателят на парламентарната бюджетна комисия при удостояването й с титлата почетен доктор

Image_6605737_302

„Радвам се, че запазваме една национална светиня. И вашите студенти ще усещат духа на Вазов и Славейков. Всяко дете трябва да се възпитава да бъде патриот, българин, независимо къде ще го отведе съдбата”.

Това каза днес председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова на церемонията по удостояването й с титлата почетен доктор на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство.  Тя стана доктор хонорис кауза с решение на Академичния съвет, заради заслуги към устойчивото развитие на висшето училище. Припомняме, че Стоянова изигра решаваща роля за отпускането на 1.1 млн. лева за ремонт на Жълтото училище – паметник на културата. Така бе сложен успешен край на дългогодишните усилия  за реконструкцията на знаковия обект, който е полуразрушен. По предложение на кмета Иван Тотев още 100 000 лева за ремонта бяха гласувани от Общинския съвет, за което днес благодари ректорът на АМТИИ проф. Милчо Василев.

Развълнувана от признанието, Менда Стоянова заяви, че не е академичен човек и няма пряка връзка с изкуството, но бе категорична, че всеки народен представител следва да работи за града, от който е избран. И че смисъла на народното представителство е именно в това – да подкрепяш развитието на региона.

„Щастливи сме, че живеем в един от най-динамично развиващите се градове и регион с почти нулева безработица и непрекъснато растящи доходи. Надявам се все повече хора да имат нужда от изкуство и вашите възпитаници да достигнат върховете на майсторството. Защото изкуството е пътят към душата и чрез него можем да се запазим през вековете”, каза на финала Менда Стоянова.

Ремонтът на Концертна зала е другата й лична битка. Тя вече е провела разговори с министрите на културата и финансите. За да се работи за отпускане целево на средства за ремонт на залата, трябва да има остойностен проект,  коментира Стоянова.  Какъвто към момента липсва.