Отличници, минали стаж в Италия, представиха специалностите пред директори на основни училища от областта и собственици на фирми, от догодина въвеждат разширено изучаване на английски

Меморандум за сътрудничество между Професионалната гимназия по машиностроене и Камарата на строителите в България подписаха днес директорът Кирил Саксанов и председателят на пловдивския клон Пламен Иванов. Целта е да се гарантира ефективна реализация на завършилите зрелостници, както и увеличаване на възможностите на практическата подготовка на учениците.

„Шансът за реализация на нашите ученици е огромен, защото специалностите, по които ги обучаваме, са най-търсени от бизнеса в Пловдив и региона”, категоричен е директорът Кирил Саксанов.

Възможност сами да презентират професиите си днес пред директори на основни училища от областта и представители на фирми имаха ученици, преминали успешно практика в Италия. Сред тях бе Борислав Христаков, който дори спечелил първо място на състезание по английски в Рим, организирано между държавите участнички в стажа по „Еразъм+”. Зрелостникът смята обаче да работи в България и се надява на висока заплата, заради кризата за кадри в бранша.

Тъй като училището притежава Еразъм харта по програмата за мобилност, от догодина се въвежда разширено изучаване на английски език. Приетите в специалност „Автотранспортна техника” ще имат 13 часа чужд език седмично в 8 клас.

„Тази година имахме две практически обучения в Италия и Португалия и чуждият език е определящ. Стругът вече не е обикновен, а с програмно управление и учениците трябва да знаят английски, за да се справят”, обясни преподавателят по предмета Бойка Борисова.

Ученик от гимназията е получил първа награда на състезанието по подемна техника между 10 дължави на стажа в Португалия. Там 10 ученици от са работили в пет машиностроителни фирми.

Началникът на Регионалното управление по образование Иванка Киркова, която присъства на форума, заяви, че през следващата учебна година в Пловдив и областта професионалните паралелки са 58% от всички. Тя изрази мнение, че професионалното ориентиране е добре да започва от 5 клас, дори и по-рано. Според нея в бъдеще трябва да се мисли и за по-засилена езикова подготовка в професионалните гимназии. Заради подкрепата, която оказва на професионалното образование в Пловдив, Киркова получи от директора Саксанов почетния плакет на училището.

Пламен Иванов заяви, че от следващата учебна година започват по-засилена работа с Професионалната гимназия по машиностроене. В училището ще се изгради пансионат, за да се привличат младите хора от домовете за деца без родители и в по-тежко социално положение.

Припомням, че преди години в тази гимназия са учили 1 200 ученици, сега те са малко над 200.

Сигурност и високи заплати на мотивираните да работят и се развиват обеща Борис Иванов – собственик на частна фирма. Новоназначените щели да преминат и допълнително обучение, за да се приспособят към условията в предприятието.