Регистрираните 1800 доброволци са истинско богатство, което не бива да се разпилее, казва Нийл Питърсън от екипа на Ливърпул 2008

Пловдив има волята да запази енергията от проекта „Европейска столица 2019” и да продължи да доставя културен продукт. Това е категоричното становище на Нийл Питърсън, който ръководил международната дейност и доброволческата програма на Ливърпул – културна столица през 2008 година. В момента той работи като стратегически съветник на редица европейски културни столици и на градове кандидати и е старши гостуващ преподавател по култура и управление на събития в Университета за приложна наука в Куфщайн, Австрия. Питърсън бе сред международните експерти, които обсъждаха критериите за успех и оценка на инициативата в международен план на срещата, организирана от Фондация „Пловдив 2019“ и “Гьоте институт – България”. В конферентната зала на новото изложбено пространство – зала „2019“, се проведоха серия от публични срещи и презентации, на които бе изложена експертната позиция върху мащабния европейски проект.

„Прекрасно е отново да съм тук в края на годината, след като бях за откриващата церемония и много се забавлявах. Разговарях с хора, които са гостували в Пловдив по време на летните събития и които споделиха, че градът е бил пълен с живот. Последните няколко дни видях чудесни изложби в Тютюневия град. Една от тях беше свързана с британски артист, която работи с етносите в „Столипиново” и която представя рисунки, базирани на съвместните уъркшопи. Градът е пълен с култура”, каза Питърсън.

На въпрос кога Пловдив може реално да оцени ефекта от домакинството, той заяви, че една от дейностите, в които лично участвал, била разработването на доброволческата програма. Затова бил безкрайно щастлив от факта, че в Пловдив има регистрирани 1800 доброволци. В Ливърпул тази доброволческа програма продължавала и до днес, независимо, че градът бил културна столица през 2008 година. Питърсън изрази увереност, че и Пловдив ще направи същото и ще запази този потенциал. За целта обаче трябвало да има организация, която да продължи транзитирането на програмата и да не позволи да се разпилее енергията. Няколко са градовете, които са съумяли да запазят голяма част от своята дейност – Ливърпул, Орхус, Леуварден.

Според Питърсън е прекрасно, че градът има ново галерийно пространство, че е открил и дал възможност за изява на нови артисти, че е реализирана промяна в общностите. Броят на чуждестранните туристи е скочил с 40%, посочи той друг ефект от домакинството.

„Интересът към Ливърпул се увеличи, след като той беше европейска столица. В началото хората се питаха защо трябва да посетят града, а сега намират смисъл, тъй като е бил културна столица. Надявам се това да стане и с Пловдив. В европейски мащаб вашето мото „Заедно” е изключително важно. Много места в Европа страдат именно от липса на чувство за общност, за принадлежност. Понякога е по-лесно да виждаме инвестицията в култура не като инвестиция, а като разход, но доверието, позитивизмът и щастието, които изкуството може да донесе, си заслужават. Не може да убедите всеки скептик, но по-голяма част от населението ще си каже, че има смисъл проектът да продължи”, коментира още експертът.

Мениджърът от Фондация „Матера 2019” Росела Тарантино припомни проектите, които са реализирали съвместно двете културни столици и които за първи път са направили съвместни срещи в Брюксел. При изключителен успех преминал фестивалът на българското кино през октомври, на който премиерно бил прожектиран филмът „Завръщане”, осъществен като част от програмата на „Пловдив 2019”. Двата града заедно организирали градски игри, проекти за дизайн и дейности в Столипиново, обменили доброволци. В закриващото събитие в Матера на 20 декември ще участват и български артисти.

„Градът се трансформира след културното домакинство, надявам се същото да се случи и с Пловдив”, заяви Георгия Дьотцер от екипа на Пафос – Европейска столица на културата 2017. По проекта били осъществени 7 инфраструктурни обекта за култура, централната градска част била обновена, а ефектът върху жителите се усещал и до днес. В училищата била реализирана обучителна програма за това какви са ценностите на инициативата „Европейска столица на културата”.