Петокурсникът от МУ Божидар се включва като доброволец.

Висшето училище стартира кампания „Дарение в натура”, за да осигури предпазни средства за студентите доброволци

Петокурсникът от МУ Божидар Берберов се включва като доброволец.

Медицинският университет започва кампания „Дарение в натура”, която призовава да бъдат предоставени лични предпазни средства, консумативи и апаратура на Катедрата  по инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина при висшето училище, както и за студентите, които ще работят доброволно в Клиниката по инфекциозни болести при УМБАЛ „Св. Георги”.

„Апелът е да бъдат дарени дезинфектанти, маски, ръкавици, други предпазни средства, а не пари”, заяви зам.-ректорът по Международно сътрудничество и проектна дейност проф. д-р Диляна Вичева.

Информация за кампанията и начините за даряване в натура, могат да се получат на телефони 032/644057, 032/602454 и 0877174402.

До момента десетки студенти от МУ се отзоваха на призива да станат доброволци и помагат на лекарите в Клиниката по инфекциозни болести заради нуждата от кадри за обезпечаване на обслужването на пациенти със съмнения за COVID-19. Стажант-лекари, лаборанти и преподаватели от МУ първи откликнаха на призива на ръководителя на катедрата на проф. д-р Марияна Стойчева. Божидар Берберов е един от първите студенти, които вече работят. Той е студент в 5 курс в Медицинския факултет и дава дежурства в Инфекциозна клиника според седмичния график.

Проф. д-р Мариана Стойчева призова студенти по медицина V и VI курс и студенти от Медицински колеж – III и IV курс, да проявят съпричастност и помогнат Клиниката по инфекциозни болести.

В момента във връзка с разкриването на нови структури за борба с разпространението на COVID-19, има неотложна нужда от медицински персонал. Затова болниците набират доброволци от региона – лекари, стажант-лекари, медицински сестри, фармацевти и студенти.

Припомняме, че Академичният съвет на МУ реши доброволци да бъдат основни помощници на лекарите, които работят в извънредните условия на така създалата се ситуация, като спазват указанията на Националния оперативен щаб.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.