Медицинският университет лицензира свой собствен Център по професионално обучение и стартира курсове по професия „Асистент на лекаря по дентална медицина“.

„В последните години много медицински кадри предпочетоха да започнат работа в чужбина, привлечени от по-конкурентното заплащане и по-добри условия. Изправени пред опасността да останем без специалисти, но и пред необходимостта да отговорим на динамиката на пазара на медицински грижи, взехме това стратегическо решение”, заяви директорът на Центъра по професионално обучение доц. Георги Томов.

Анализът на пазара в този сектор показа най-голямо търсене на професиите „Асистент на лекаря по дентална медицина“, „Асистент на лекаря“, „Болногледач“ и „Изпълнител на термални процедури“. МУ ще обучава по тези 4 професии, като първият курс вече започна при максимален капацитет. Интересът е голям, затова през септември ще бъде обявен нов.

Професията „Асистент на лекар по дентална медицина” е сравнително нова за България, но не и за света. Тя запълва празнината от прекратяването на обучението на стоматологични сестри. Завършилите обучението могат да работят като асистенти на зъболекаря в дентални клиники и кабинети.

Учебният план включва 15 предмета за обща, отраслова и специфична професионална подготовка и се провежда в базите на Центъра и на Факултета по дентална медицина.

„Материално-техническата база е на световно ниво, а курсистите ще имат практически занятия в Лазерния център, CAD/CAM центъра и Имплантологичния център, което ще ги подготви в максимална степен за бъдещата им професия. Допълнително се изучава и клинична комуникация на английски език”, поясни методическият експерт на направлението доц. Весела Стефанова.

Завършилите обучението полагат държавен изпит и получават Свидетелство за професионална квалификация, валидно и в страните от Европейския съюз.

Центърът партнира с Доброволно формирование “Пловдив 112”, „Каритас България”, Бюрото по труда, болници и социални заведения в Пловдив и региона, за които се разработват специфични образователни инициативи.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.