Чужденци от 35 държави напират да учат във вуза под тепетата

“Специалист по контрол на храните” и “Медицинска козметика” са новите програми за професионален бакалавър

0000264477-article2

Медицинският университет отново ще приема по равен брой момчета и момичета през настоящата кампания. Миналата година приемът беше пропорционално на броя на кандидатите от съответния пол. Тази година Академичният съвет е гласува отново връщане на старото положение, т.е. по равно.

“Оказа, че на предходната кампания последните влезли момчета са с по-висок бал от последните приети момичета”, обясни за “Уча в Пловдив” зам.-ректорът по учебната дейност проф. Мария Куклева. Приемът на документи започна от днес.

Тази година за първи път изпитът по биология ще е изцяло тест. Той ще се проведе на 2 юли. В три последователни години вузът постепенно въведе тестова част за материала от 8, 9 и 10 клас. Опасения, че това ще е по-лесен вариант, били опровергани на пробния изпит през март, когато 30 на сто от явилите се получили двойки. Тези оценки обаче са само за сверяване на часовника и не важат за приема. Изпитът по химия се запазва в стария вариант и ще се проведе на 10 юли. Проф. Куклева уточни, че няма припокриване на датите за изпити с другите медицински университети, за да може кандидат-студентите да участват навсякъде.

Запазва се и въведеният преди две години изпит по етика за професионалните бакалаври, т.е. специалностите в Медицинския колеж.  Анкета с новоприетите показала, че 80 на сто предпочитат възможността да се докажат с есе и интервю. Двете нови специалности в колежа са “Специалист по контрол на храните” и “Медицинска козметика”. Приемът тази година ще е само платено обучение, а от догодина влиза в държавната поръчка.

Чужденци от 35 държави напират да учат в Медицинския университет. Тази година много от студентите кандидатствали самостоятелно, а не чрез агенции.

“Има кандидати дори от екзотични дестинации като Австралия, Нова Зеландия, Бразилия, както от Канада и САЩ. Англоезичното обучение е това, което ги привлича. Най-голямата група е от Великобритания, има също от Гърция, Германия, Италия, скандинавските страни”, поясни проф. Куклева.

1 КОМЕНТАР

Коментарите са затворени.