Пловдивските вузове лидери в 10 професионални направления, сочат данните на новата Рейтингова система на висшите училища

Медицината в Пловдив се задържа на първа позиция, а правото в Пловдивския университет следе от втора на трета, отстъпвайки на УНСС. Това сочат данните на новата Рейтингова система, която сравнява представянето на 51 висши училища у нас. Съпоставката е по 52 професионални направления на базата на учебен процес, научна дейност, учебна среда, социално-битови и административни услуги, престиж и реализация на завършилите. В изданието на системата за 2019 година за втори пореден път са включени допълнителни индикатори, които измерват регионалната значимост на висшите училища и тяхната обвързаност с местната икономика и пазара на образователни услуги. Потвърждава се наличието на трайна тенденция за подобряване на реализацията на пазара на труда на завършилите висше образование в страната, но в същото време показва наличието на големи различия в средните нива на доходи, безработица и приложение на придобитото висше образование в зависимост от придобитата образователно-квалификационна степен.

За формиране на индикаторите в стандартизираните класации е използвана информация от различни източници, включително и от висшите училища, Националната агенция за оценяване и акредитация, модула АдминУни в информационната система на образованието, Националния осигурителен институт, както и от международните библиографски бази данни Scoups и Web of Science.

Пловдивските вузове са лидери в 10 професионални направления, показват анализите. Миналата година водеха в 12.

Техническият университет, под чиято шапка е и пловдивският филиал, е начело в шест професионални направления – електротехника, електроника и автоматика, енергетика, комуникационна и компютърна техника, машинно инженерство, общо инженерство и транспорт. И по шестте вузът запазва лидерската позиция от последните дне години.

Аграрният университет тази година е начело не на три, а на две професионални направления в сравнение с миналата година – “Растителна защита” и “Животновъдство”, като при второто си поделя лидерската позиция с Тракийския университет. Вузът отстъпва първото място в направление „Растениевъдство“, където водещ тази година е Лесотехническият университет. Аграрният отново е четвърти при науките за земята, но се изкачва от седмо на пето място в “Туризъм”. В “Общо инженерство” също бележи напредък и от 10-то място се вдига на 8-мо. Скача от 14-та позиция на 10-та в икономическото направление. В „Администрация и управление“ обаче е чак на 16-то място.

Пловдивският университет отстъпва лидерството на появилото се преди три години професионално направление в Рейтинговата система – „Теория и управление на образованието“. Сега се нарежда на втора позиция, заедно с Великотърновския университет. ПУ заема общо седем втори места –  в  „Биологически науки“, „Педагогика“, „Педагогика на обучението по“, „Физически науки“, „Химически науки“. Изкачва се от трето на второ място при филологическото направление, където постига равен брой точки – 51, с Великотърновския университет.

Миналата година ПУ направи сериозен пробив в “Право”-то и се нареди на втора позиция, но тази година я отстъпва на УНСС.  Рейтинговата система нарежда вуза трети и в направленията „Психология“, „Математика“, „Социология“ и „Философия“. Четвърти е по „Религия и теология“, „История“, „Музикално и танцово изкуство“, „Театрално и филмово изкуство“. ПУ е на пето място по „Компютърна и комуникационна техника“ и „Информатика“ и на шесто по „Политически науки“. Запазва осмата позиция в „Туризъм“ и „Администрация и управление“. След него по това направление остават другите пловдивски вузове, обучаващи в тази сфера – Висше училище по икономика и сигурност, Висше училище по агробизнес и развитие на регионите,  Аграрен университет, Европейско висше училище по икономика и мениджмънт. ПУ се изкачва от осмо на седмо място в икономическото направление, но в „Машинно инженерство“ пада на девето.

По традиция Университетът по хранителни технологии е първи в професионално направление „Хранителни технологии“, където няма и особена конкуренция. Висшето училище и тази година е на трето място по „Енергетика“ и „Биотехнологии“, но пада от шеста на седма позиция при „Машинно инженерство“ и „Комуникационна и компютърна техника“. Изкачва се от девето на шесто място по „Общо инженерство“ и от седмо на пето по „Електротехника, електроника и автоматика“. Издига се от 12-то на 11-то място по „Икономика“.

Медицинският университет в Пловдив остава лидер в направление „Медицина“, където и предната година беше първи. Миналогодишното второ място запазват „Фармация“ и „Обществено здраве“. „Стоматология“-та се изкачва от трето на второ, където Медицински униоверситет Пловдив е заедно с колегите си от Варна. Отново трето място е отредено и на „Здравни грижи“.

Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство се нареди на първа позиция в новото направление „Теория на изкуствата“. В  „Музикално и танцово изкуство“ запазва третото място като предходните две години, както и четвъртото в „Педагогика на обучението по“. Изкачва се с две позиции нагоре – от четвърта на втора, в професионално направление „Изобразително изкуство“.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.