Целта на състезанието, което се организира съвместно със Софийския университет, е да се насърчат любителите на древната наука да изявят уменията си

 

Национално състезание по елементарна математика ще се проведе на 11 февруари в Математическата гимназия. Турнирът се организира съвместно с математическите гимназии от страната и Факултета по математика и информатика при Софийския университет. Целта е да се насърчат заниманията с математика и да се даде възможност на любителите на тази древна наука да изявят своите способности и умения. Турнирът е открит за участие за всички, без ограничения за възраст и образование. Могат да участват ученици, учители и студенти, професионалисти и любители на математиката. Той се провежда в два кръга – регионален и централен.

Началото е поставено през 2006 година, а три години по-късно състезанието е преименувано в памет на основателя му – проф. Борислав Боянов.

Първият кръг включва 8 задачи, с които участниците трябва да се справят за 4 часа. В Пловдив то ще се проведе в Математическата гимназия, където е и регистрацията. Таксата е 15 лева. Най-добре представилите се на първия кръг се допускат до втория.

Вторият кръг на турнира ще се проведе на 11 март в математическия факултет на Софийския университет и задачите имат по-творчески характер. На него се определя победител, който получава купата на факултета. Първите в класирането и най-добре представилият се ученик си поделят наградния фонд от 2000 лева. Участниците с най-високи резултати на втория кръг получават оценка по математика, която, ако е над Много добър (5.00), се признава за резултат от кандидатстудентски изпит по математика за факултета.