Клуб „Пловдив-Оптимист интернешънъл” организира благотворителен великденски базар за обновяване на Хуманитарната гимназия и ОУ „Княз Александър I”, чиято сграда е паметник на културата

DSCF5696

Благотворителен великденски базар с боядисани яйца, козунаци, курабии и украса за празника организира клуб „Пловдив – Оптимист Интернешънъл” от 25 до 28 април в ОУ „Княз Александър I” и Гимназията с хуманитарен профил „Кирил и Методий”. Всички събрани средства ще се използват за реставрацията и ремонта на сградата на ул. „Хан Кубрат”, в която се помещават двете училища. Още през Възраждането тя е била храм на образованието.

Базарът е първата инициатива от мащабната кампания на клуба, на родители и ученици за обновяването на над 165-годишната сграда на бившата Пловдивска мъжка гимназия, обясни президентът на клуба доц. Диляна Вичева. През последните 30 години не са правени ремонти на зданието и на прилежащите му части, включително училищния двор, а за този период училищната база сериозно се е амортизирала. Наясно сме, че само една акция няма да е достатъчна, затова обмисляме провеждането на още няколко благотворителни инициативи. След базара, който ще бъде открит на 25 април, предстои нова инициатива на 24 май – най-българския празник, когато ГХП отбелязва и патронния си празник.

Тъй като сградата на някогашната мъжка гимназия е паметник на културата, дамите от клуба се ангажират с изготвяне на проекта по съгласувателните процедури, с наемането на изпълнител на проекта и с проследяване на качественото извършване на строително-ремонтните работи”.

Зад стените на основаното от Найден Геров на 1 септември 1850 г. първоначално като Пловдивско училище са учили бележитите българи Васил Иванов Кунчев – Левски, Иван Вазов, Пенчо Славейков, Богдан Филов, Пейо Яворов, Любен Каравелов, Тодор Каблешков, Димчо Дебелянов, проф. Асен Златаров, Панайот Пипков, Борис Дякович. Знания и мъдрост са преподавали видни общественици като Йоаким Груев, Христо Г. Данов, Димитър Благоев, Петър Зографски, Златю Бояджиев, Светослав Обретенов, Иван Мърквичка и мн. други. А спомоществовател и дарител на училището преди Освобождението от 1878 г. е възрожденецът Душо Хаджидеков.

Предметите за продажба са изработени от учениците с помощта на родителите и учителите им, които са на мнение, че подобни инициативи имат възпитателен характер, защото помагат на децата да се запознаят с историята на България и културните ни ценности, както и да оценят усилията, вложени от предците ни при основаването на първите светски училища.