25 % от местата в Спортната академия за възпитаници на спортните училища

 

241063_1412179205_89051

 

Матурата по спорт става вход за НСА.  За първа година завършващите спортните училища в страната ще положат държавни зрелостни изпити за придобиване на професионална квалификация от направление „Спорт“ – „Помощник-треньор”, „Помощник-инструктор по фитнес” и „Организатор на спортни прояви и първенства”. 25% от местата в направление „Спорт“ на академията, ще бъдат заети от завършилите спортните училища и положили държавен зрелостен изпит. Те трябва да са получили и ІІІ степен на професионална квалификация. Това стана ясно на провелото се в Пловдив национално работно съвещание с ръководствата на спортните училища у нас, организирано от Министерството на младежта и спорта. Тази новост ще стане факт още през тазгодишната кампания, съобщи  доц. Николай Изов – заместник-ректор на Спортната академия.

Кандидат-студентите, положили държавен зрелостен изпит по професиите от направление „Спорт“, ще се класират по низходящ състезателен бал, отделно от кандидатите на общо основание, без да се делят на категории мъже и жени. При попълване на квотата от 25%, останалит могат да участват в класирането на общо основание.

Организацията на провеждането на държавните зрелостни изпити в спортните училища за придобиване на професионална квалификация, усъвършенстването на нормативната уредба, свързана с управлението на учебния процес, тренировъчната и състезателната дейност на учениците обсъдиха още участниците в съвещанието.