Конкурентите на ОМГ също показаха класа по време на физичните битки.

Усвояването на български книжовен език влиза като стандарт в закона за училищното образование

DSCF4359

 

Наименованието на училищата с математически и природо-математически профил се запазва в новия по предложение за допълнение към проектозакона за училищното образование. Заявката на шефката на парламентарната комисия Милена Дамянова бе единодушно приета, тъй като олимпийците от тези гимназии от години наред прославят страната ни по цял свят.

Над 720 допълнителни предложения от цялата страна са постъпили като искания за промяна. Помощните училища се преобразуват в центрове за специална образователна подкрепа, които ще могат да дават първа степен на професионална квалификация. Изучаването на майчин език остава задължително избираем предмет. Решението на законодателя е да има отделен държавен стандарт за усвояване на българския книжовен език. Предметът “Български език и литература” е в стандарта за общообразователна подготовка.

Депутатите дебатираха автономията на детските градини и училища и тяхното право сами да определят посоката си на развитие. За някои народни представители думата “политика” се оказа смущаваща с мотива, че държавната се налага от МОН.