Празникът се проведе в Дома на културата, присъстваха основно настоящи и бивши учители

50 години от удрянето на първия школски звънец отбеляза екипът на Математическата гимназия тази вечер в Дома на културата. Без много шум и фоейрверки, ден преди официалното откриване на новата учебна година, училището отбеляза половин век от влизането в клас на първия випуск с профили „Математика“ и „Изчислителна математика“. След заветното Постановление №477 на МС е формиран и първият випуск от 360 ученици, а 18 учители поставят началото на славната история на гимназията.

В празника, който директорът Веселина Карапеева определи по-скоро като тържествен педагогически съвет, участваха двадесетина ученици.

„Благодаря на децата, че се отзоваха и последните ваканционни дни отдадоха на подготовката на събитието. То предшества голямото юбилейно честване, което ще се състои през май догодина“, уточни Карапеева.

Цялата учебна година ще мине под знака на 50-годишнината. Вече са обявени следните състезания: Математически конкурс за наградата „Васил Зарев“, литературен конкурс „Чавдар Димитров-Чарли“, конкурс за разработки в областта на химията и опазването на околната среда, конкурс за идеен проект за значка, плакет и пръстен с логото на гимназията и конкурс за най-добро изпълнение на българска песен. Подробности за изискванията и условията за участие ще бъдат качени на сайта на МГ, а резултатите ще стана ясни на юбилейното честване.

Водещите Ралица и Милен припомниха знакови моменти от историята на училището, чийто първи директор е Димо Малешков. Година след старта учителският колектив избира за свой патрон академик Кирил Попов. Изтъкнатият учен е един от първите българи, чийто принос в науката получава международно признание.

В продължение на 30 години начело на МГ е доц. Кирчо Атанасов. Внедрена е нова учебна програма „Програмиране на АСМ, превърнала се по-късно в база на съвременното обучение по информатика. През 1981 година съвместно с БАН се осъществява първата за страната видеотерминална връзка между София и Пловдив за нуждите на учебния процес. Две години по-късно е открит и най-големият Информационно-изчислителен център с първия компютърен клас в страната, оборудван с персонални компютри. През 1993 година за първи път в страната се внедрява учебният профил „Компютърна графика и дизайн“.

През 2005 година директор става доц. д-р Ивайло Старибратов – дългогодишен преподавател в гимназията.

„Надявам се спомените да са добри. Миналото ни дава сили да градим. Уверен съм, че децата ще продължават да ни радват с таланта и успехите си, както досега“, обърна се към колегите си доц. Старибратов, който присъства на празника.

По негова инициатива са реализирани проекти за стажове на ученици в Англия, квалификация на преподаватели в Италия, създадена е ученическа компания по „Коменски“ с училища от Германия, Норвегия, Чехия, Полша, Естония, Хърватия, Словакия.

През периода 2016/2018 година директори на училището са преподавателят по математика Татяна Мерджанова и Алина Сомова – дългогодишен зам.-директор.

От декември 2018 начело на гимназията е Веселина Карапеева. Училището получава Еразъм акредитация за 2021-2027 година и печели проект за изграждане на STEM център, който предстои да бъде открит.

По повод началото на учебната 2021/2022 г. за втори път в МГ „Акад. Кирил Попов“ ще се проведе подкрепената от МОН кампания „Купи 1 книга. Дари я на своето училище“. Всеки, който желае да вземе участие, може да получи информация в училищната библиотека. Идеята е учениците да споделят с останалите любимо свое четиво и така да се насърчи четенето сред подрастващите.