„Играй, твори и научи за Пловдив“ и „Среща с фолклора на Тракия“ са одобрените предложения на двете училища в конкуренция с 41 кандидати по отворена покана „В последния момент“

Проекти на Матемематическата гимназия и на СУ „Св.св. Кирил и Методий“ попаднаха в списъка на одобрените от първата дата на отворена покана „В последния момент“ на фондация „Пловдив 2019“. За конкурса са били получени общо 41 предложения, от които журито е избрало да подкрепи 12. Между тях ще бъде разпредена общата сума от 225 000 лева.

Проектът „Играй, твори и научи за Пловдив“ предвижда създаване на сценарий за образователно-компютърната историческа игра, която ще бъде издадена на CD и качена онлайн. В описанието на проекта от екипа на Математическата гимназия посочват, че последните разкрития на археологическата и историческата наука за началото на европейската цивилизация днес категорично посочват, че историята на Европа е започнала от Балканите и Пловдив като естествен център на Тракия. Основна цел на проекта е да изгради ново отношение към праисторията на региона с активното участие на учениците и да стимулира интереса им. За въвличането в историята и културното наследство на Тракия, базирано на нови обекти (най-голямата тракийска гробница у нас Малтепе край Маноле, Малката базилика, гробницата до гара Филипово, гробницата край Брестовица) ще бъде използвана компютърна игра. Планирани са състезание и конкурс за компютърна графика на тема: „Градът – древен и вечен“. По проекта ще бъде проведена лектория  на учители от пловдивски училища за методическо прилагане на играта в обучението, както и две състезания – районно и общоградско. Предвиден е и научно-педагогически форум „Как да направим историята на Пловдив „жива“. Устойчивостта на проекта е заложена в обучение на специалисти и ученици за периодично обогатяване и разширяване на играта и поемане на патронаж от училища над исторически обекти в Пловдив.

„Среща с фолклора на Тракия“ е заглавието на проектното предложение на СУ „Св.св.Кирил и Методий“, което единствено в областта обучава по професия танцьор. Основната идея е проучване на регионални традиции и обичаи и осъществяване на концерти, реализирани от учениците и читалища “Светлина” – с. Цалапица, “Никола Вапцаров – 1924 г.” – Стамболийски и “Васил Левски 1927”, квартал Сушица, Карлово. Целта е съхраняване, осъвременяване и представяне на различни обичаи от Тракийската етнографска област. Фолклорната година ще бъде “обхваната” чрез коледуване, лазаруване и кукерски игри, празниците Трифон Зарезан ,Гергьовден и сватба. Представянето на обичаите ще бъде съчетано с музикални и танцови изпълнения. Основният концерт ще се проведе в периода май-юни 2019 г. в Пловдив. Част от изпълненията ще бъдат представени на 4 концерта в други населени места в областта – Асеновград, Стамболийски, Карлово и Цалапица.

1 КОМЕНТАР

  1. Браво на екипите на двете училища!Така се работи!А към СУ”Кирил и Методий” имам слабост!Там завърши едната от дъщерите ми!Поздравления!

Коментарите са затворени.