„Играй, твори и научи за Пловдив“ и „Среща с фолклора на Тракия“ са одобрените предложения на двете училища в конкуренция с 41 кандидати по отворена покана „В последния момент“

Проекти на Матемематическата гимназия и на СУ „Св.св. Кирил и Методий“ попаднаха в списъка на одобрените от първата дата на отворена покана „В последния момент“ на фондация „Пловдив 2019“. За конкурса са били получени общо 41 предложения, от които журито е избрало да подкрепи 12. Между тях ще бъде разпредена общата сума от 225 000 лева.

Проектът „Играй, твори и научи за Пловдив“ предвижда създаване на сценарий за образователно-компютърната историческа игра, която ще бъде издадена на CD и качена онлайн. В описанието на проекта от екипа на Математическата гимназия посочват, че последните разкрития на археологическата и историческата наука за началото на европейската цивилизация днес категорично посочват, че историята на Европа е започнала от Балканите и Пловдив като естествен център на Тракия. Основна цел на проекта е да изгради ново отношение към праисторията на региона с активното участие на учениците и да стимулира интереса им. За въвличането в историята и културното наследство на Тракия, базирано на нови обекти (най-голямата тракийска гробница у нас Малтепе край Маноле, Малката базилика, гробницата до гара Филипово, гробницата край Брестовица) ще бъде използвана компютърна игра. Планирани са състезание и конкурс за компютърна графика на тема: „Градът – древен и вечен“. По проекта ще бъде проведена лектория  на учители от пловдивски училища за методическо прилагане на играта в обучението, както и две състезания – районно и общоградско. Предвиден е и научно-педагогически форум „Как да направим историята на Пловдив „жива“. Устойчивостта на проекта е заложена в обучение на специалисти и ученици за периодично обогатяване и разширяване на играта и поемане на патронаж от училища над исторически обекти в Пловдив.

„Среща с фолклора на Тракия“ е заглавието на проектното предложение на СУ „Св.св.Кирил и Методий“, което единствено в областта обучава по професия танцьор. Основната идея е проучване на регионални традиции и обичаи и осъществяване на концерти, реализирани от учениците и читалища “Светлина” – с. Цалапица, “Никола Вапцаров – 1924 г.” – Стамболийски и “Васил Левски 1927”, квартал Сушица, Карлово. Целта е съхраняване, осъвременяване и представяне на различни обичаи от Тракийската етнографска област. Фолклорната година ще бъде “обхваната” чрез коледуване, лазаруване и кукерски игри, празниците Трифон Зарезан ,Гергьовден и сватба. Представянето на обичаите ще бъде съчетано с музикални и танцови изпълнения. Основният концерт ще се проведе в периода май-юни 2019 г. в Пловдив. Част от изпълненията ще бъдат представени на 4 концерта в други населени места в областта – Асеновград, Стамболийски, Карлово и Цалапица.

1 КОМЕНТАР

  1. Браво на екипите на двете училища!Така се работи!А към СУ”Кирил и Методий” имам слабост!Там завърши едната от дъщерите ми!Поздравления!

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.