6000 ученици от 28 училища на четири области се включиха в деветото издание на проекта

Математическата гимназия зае призовите места на деветото издание на проекта „Народните будители и аз”. Награждаването на призьорите в отделните категории се състоя днес в „Грандхотел Пловдив”.

6000 ученици от 28 училища на четири области са се включили в тазгодишната инициатива, отчетоха организаторите от четирите пловдивски Ротари клуба и Зонта клуб. Държавният глава Румен Радев, който е патрон и на деветото издание на проекта, изпрати поздравителен адрес по секретаря си по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов. Поздравление към участниците и организаторите отправи и министърът на образованието Красимир Вълчев чрез Пенка Иванова – директор на дирекция в МОН.

„Четете и знайте, що съм аз написал, от много сказания и книги събрал, четете, о братя, да ви се не смеят, и вам чужденците да не се гордеят” рецитираха в един глас откъс от одата „Паисий” на Вазов присъстващите на церемонията. Сред тях бяха и членовете на националното жури – академиците Георги Марков и Константин Косев, както и издателят Иван Гранитски.

„Паисий е родоначалник на българските будители. Надявам се вие, като младото поколение на България, да извлечете поуките от историята и да допринесете за настоящето и бъдещето на нашето отечество. Има две опори на будителството и това са българщината и човещината”, обърна се към учениците Георги Марков.

След като акцентира на факта, че над 2.5 милиона българи са зад граница, издателят Иван Гранитски заяви, че трябва да направим всичко възможно да ги върнем за работят за родината си и призова: „На оружие, братя”.

Математическата гимназия зае първото място в категория 5-7 клас на градския финал. Патрон на 5-класниците, които спечелиха двудневна екскурзия до историческо място, е Паисий Хилендарски. Втори се наредиха учениците от 6 г клас на СУ „Черноризец Храбър”, а третата позиция бе за 5 г клас от ОУ „Васил Левски”.

Клуб „Краезнание” направи първенец МГ и в категория 8-11 клас. Техен патрон бе цар Самуил. Второто място зае 11 ж клас на ЕГ „Пловдив”, а третата позиция бе за клуб „Древен и вечен” на ПГ по хранене и туризъм.

Първенци при малките състезатели от областта се оказаха 7-класниците от ОУ „Христо Ботев” в Ръжево Конаре. След тях се наредиха 6-класниците от ОУ „Васил Левски” в Рогош, а третата позиция зае клуб „Магията на изкуството и технологиите” от ОУ „Васил Левски” в Караджово.

При гимназистите наградите бяха две – за професионалната гимназия в Брезово и за 8-класниците от Обединено училище „Христо Ботев” в Дълго поле.

Учениците от ОбУ “Христо Ботев” в Дълго поле са първенците от областта в категория 8-11 клас.

Паралелките, заели първо място във всяка възрастова група, ще заминат на двудневна екскурзия, а класовете, класирани на второ и трето място, ще имат възможност да отидат заедно с класните си ръководители на еднодневна екскурзия.

Индивидуалните участия за 2019 година бяха в чест на три бележити годишнини – 280 години от рождението на Софроний Врачански, 185 години от рождението на Любен Каравелов и 150 години от създаването на Български централен революционен комитет. Деца от 19 училища са се включили в рецитация на лирическа творба, в конкурсите за написване на стихотворение или разказ, в създаването на рисунка или мултимедийна презентация.