Документи за акредитация за получаване на Харта за мобилност в областта на професионалното образованиеи обучение е подала Математическа гимназия „Акад. Кирил Попов“.Хартата се присъжда за цялата продължителност на програма „Еразъм+”, като подлежи на редовен мониторинг от страна на Националната агенция върху спазванена изискванията за качество от притежателя. Повод за кандидатурата е поредният успешно финализиран проект„Професионалната пригодност на IT специалисти към реалния трудов пазар като част от европейската ни идентичност”. 20 ученици от  специалностите „Системно програмиране” и „Компютърна графика”, разделени в 8 екипа, развиваха умения в Португалия. Целта на проекта е да подобри практическата им подготовка и да повиши тяхната инициативност на пазара на труда у нас и в чужбина. В продължение на две седмици миналите през прецизна селекция момчета и момичета са имали шанса да се потопят в реална бизнес среда и да работят по задания и казуси на IT фирми, компании от леката промишленост и от сферата на услугите в Брага.

Никол Манолова споделя, че не просто е подобрила своите професионални умения, но е обогатила познанията си за културата, традициите и обичаите на Португалия, създала е приятелства с връстници от Полша, Литва, Румъния и Словакия, които е срещнала по време на практиката. Десетокласничката била изключително впечатлена от двореца Бишкаинюш в сърцето на историческата част на Брага. Изграден в бароков стил, той датирал от края на 16-ти и началото на 17-ти век. Преди 40 години бил изцяло реновиран и отворен за публика във вид на музей, в който могат да се видят мебели, богати колекции от порцелан, килими, сребърна посуда, часовници.

„Брага може да се похвали с богатство от музеи и археологически обекти, посещавани от турсити от цял свят, които ние също имахме щастието да разгледаме“, добавя Петър Бечев. Пловдивската група посетила и една от най-важните църковни сгради – катедралата на Брага, смесица от романски, готически, бароков и мануелински стил, която е и седалище на архиепископията. Това се случило навръх Великден – 1 април, когато католиците празнуват Възкресение. Учениците били впечатлени от гледката – коленичили, стотици вярващи отправяли молитва към Бог. В същия ден, докато се разхождат, търсейки отворен хранителен магазин, младежите били повече от изненадени, когато получили покана от семейство да споделят трапезата за празника.

„Португалците са изключително любезни и учтиви“, казва Атанас, който вече може да се похвали, че знае основните поздрави на техния език.

Освен, че правили лога, плакати и рекламни брошури за реални компании, че усъвършенствали ученията си за работа в екип, ученицитеот Математическата гимназия имали изключително богата културна програма, която включвала не само обиколка на забележителностите в Брага, но посетили също Лисабон и Порто. Ръководителите на пловдивската група Бистра Танева, Ваня Шипчанова и Хриси Плачкова са изпратили благодарствено писмо до организаторите за отлично проведената практика.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.