Документи за акредитация за получаване на Харта за мобилност в областта на професионалното образованиеи обучение е подала Математическа гимназия „Акад. Кирил Попов“.Хартата се присъжда за цялата продължителност на програма „Еразъм+”, като подлежи на редовен мониторинг от страна на Националната агенция върху спазванена изискванията за качество от притежателя. Повод за кандидатурата е поредният успешно финализиран проект„Професионалната пригодност на IT специалисти към реалния трудов пазар като част от европейската ни идентичност”. 20 ученици от  специалностите „Системно програмиране” и „Компютърна графика”, разделени в 8 екипа, развиваха умения в Португалия. Целта на проекта е да подобри практическата им подготовка и да повиши тяхната инициативност на пазара на труда у нас и в чужбина. В продължение на две седмици миналите през прецизна селекция момчета и момичета са имали шанса да се потопят в реална бизнес среда и да работят по задания и казуси на IT фирми, компании от леката промишленост и от сферата на услугите в Брага.

Никол Манолова споделя, че не просто е подобрила своите професионални умения, но е обогатила познанията си за културата, традициите и обичаите на Португалия, създала е приятелства с връстници от Полша, Литва, Румъния и Словакия, които е срещнала по време на практиката. Десетокласничката била изключително впечатлена от двореца Бишкаинюш в сърцето на историческата част на Брага. Изграден в бароков стил, той датирал от края на 16-ти и началото на 17-ти век. Преди 40 години бил изцяло реновиран и отворен за публика във вид на музей, в който могат да се видят мебели, богати колекции от порцелан, килими, сребърна посуда, часовници.

„Брага може да се похвали с богатство от музеи и археологически обекти, посещавани от турсити от цял свят, които ние също имахме щастието да разгледаме“, добавя Петър Бечев. Пловдивската група посетила и една от най-важните църковни сгради – катедралата на Брага, смесица от романски, готически, бароков и мануелински стил, която е и седалище на архиепископията. Това се случило навръх Великден – 1 април, когато католиците празнуват Възкресение. Учениците били впечатлени от гледката – коленичили, стотици вярващи отправяли молитва към Бог. В същия ден, докато се разхождат, търсейки отворен хранителен магазин, младежите били повече от изненадени, когато получили покана от семейство да споделят трапезата за празника.

„Португалците са изключително любезни и учтиви“, казва Атанас, който вече може да се похвали, че знае основните поздрави на техния език.

Освен, че правили лога, плакати и рекламни брошури за реални компании, че усъвършенствали ученията си за работа в екип, ученицитеот Математическата гимназия имали изключително богата културна програма, която включвала не само обиколка на забележителностите в Брага, но посетили също Лисабон и Порто. Ръководителите на пловдивската група Бистра Танева, Ваня Шипчанова и Хриси Плачкова са изпратили благодарствено писмо до организаторите за отлично проведената практика.