Children-Learn-Mathematics-600x400

 

Математиката се оказва любимият предмет на пловдивските 6-класници. Това показва анкета сред ученици от 17 пловдивски училища, реализирана по инициатива на ОУ „Яне Сандански”. В допитването са били включени 347 деца и най-голям процент са заявили, че нямат нищо против да решават задачи, а точно обратното –математиката е сред часовете, в които влизат с интерес. След препочитаните предмети са също българският, домашният бит и техника, историята и географията.

В същото време обаче 6-класниците до един признават, че имат поне един предмет, който изучават с нежелание. 87 на сто заявяват, че ходят с желание на училище, не само защото ще получат нови знания, а защото могат да контактуват със свои връстници и да осъществяват приятелства. Останалите 13%  влизали с нежелание в класната стая.

На въпрос кой е за тях добрият учител, 13-годишните казват: който преподава разбираемо, умее да обяснява на достъпен език и не се придържа към учебника. Част от анкетираните заявяват, че доста преподаватели си имали любимци, които фаворизират и с които работят приоритетно, и добавят, че добрият учител трябва да е обективен и отворен към всички.