Отбор „Ориз” и отбор „Царевица” градиха кули от консерви в ДГ „Чайка”, където стартира осмото издение на кампанията за здравословно хранене

Мастър шеф, който се грижи за менюто на Супермен, Ариел, Рапунцел и Пепеляшка, се развихри днес в ДГ „Чайка”, за да учи хлапетата кои са полезните храни. Главен готвач Оле обясни на децата, че да са станат като своите любими супергерои, трябва да се хранят по пет пъти дневно. Негова дясна ръка бе г-жа Леща Горещова, която пък се стараела всеки ден да приготвя полезни манджи на супер героите.

За осма поредна година в Пловдив започна кампанията за здравословно хранене и спорт “Да сме здрави”. Тя е част от образователната политика на общината, като основната цел е чрез развлекателни игри децата  да се запознаят с основните групи храни: зърнени, зеленчуци, плодове, мазнини, месни и млечни, както и с  нуждата от разнообразния им и балансиран прием. В следващите три месеца тя ще обхване децата на възраст пет и шест години в общо 60 общински детски заведения на територията на град Пловдив.

След като пяха с цяло гърло любимата на поколения деца „Зеленчуци, който не яде”, нетърпеливите за игри хлапета с впуснаха с ентусиазъм към първата игра, в която придвижването бе разрешено само с миши стъпки. Отбор „Ориз” и отбор „Царевица” имаха за задача за построят кули от консерви, които им връчи Оле. Той им припомни, че в чинията на супергероите задължително има зърнени храни, от които те трябва да похапват поне по пет продукта дневно. Единици от малчуганите обаче вдигнаха ръка, че сутрин закусват с овесени ядки, но пък масово извикаха „да” на въпроса обичат ли ориз за обед. Мощно „ура” последва и при предложението на главния готвач за спагети на вечеря.

Отборите имаха за задача да редят пъзели с плодове и зеленчуци, а в една от игрите трябваше да избират само картите със здравословни храни, отсявайки чипса и кроасаните от ябълката и домата.

За първи път тази година програмата на водещите е съобразена с принципите на Монтесори педагогиката в унисон с политиката на Община Пловдив за въвеждане на метода. Игра за определяне на вкуса тренира сетивата като основно средство за информация при децата. В забавната програма, водена от опитните аниматори Стефан Лозанов и Надежда  Ковачева, играят на здравословен магазин, в който сами избират продуктите и сортират храните като полезни и вредни. Една от задачите изисква от тях да определят кои от продуктите са със солен, кисел, горчив или сладък вкус.

На финала всички деца получават полезни награди  – брошури  за оцветяване, играчки и изворна вода, както и книжки със здравословни рецепти.

В рамките на кампанията ще се проведат безплатни консултации за родителите със специалиста по здравословно хранене Таня Дуйнова. Темата на срещите, които ще се провеждат във всеки район, е „Профилактика и превенция за здравето на децата чрез храната”.

През последните седем години в рамките на кампанията „Да сме здрави“ са изнесени 1000 представления пред повече от 40 000 деца за необходимостта от разнообразно, балансирано хранене и употреба на плодове и зеленчуци.