Зрелостници от Професионалната гимназия по туризъм украсяваха мъфини с децата от ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ в Марково

Хитовата за това лято лимонада с пюре от череша, лимон, кленов сироп и газирана вода опитаха днес ученици от ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ в Марково. Класната стая на открито се превърна в подиум за кулинарни изпълнения на зрелостници от Професионална гимназия по туризъм, призьори от национални състезания.

Само след седмица марковското школо ще отбележи 177 години от основаването си, но празничните инициативи започнаха с днешния „Мастър шеф“ на открито. Който се превърна и в своеобразен урок по кариерно ориентиране.

На въпрос как се справят в кухнята у дома и какво могат да приготвят, категоричният отговор на първолаците бе палачинки. Децата от трети и четвърти клас се оказаха фенове на италианските специалитети и се похвалиха, че правят спагети Болонезе, пица с домати и моцарела и паста. Второкласникът Светослав не без гордост заяви, че през уикенда сам прави гофрети за всички вкъщи.

Преподавателят по сервирани и барманство Веска Попова предложи на децата да се разхладят в горещия следобед с лимонада, която приготви 12-класникът Атанас Ангелиев. Абитуриентът показа нагледно как се смесват отделните съставки и поднесе „Тропическа еуфория“ в овална чаша с много лед.

Как се декантира вино демонстрира бронзовият медалист от националното състезание по сомелиерство Никола Милканов. Въпреки че се готви за матура, зрелостникът намери време да се включи в празничното събитие, като беше подбрал купажно вино – сира, мерло и санджовезе.

„Най-важното за един сомелиер е да има висока винена култура и изтънчено небце, да умее да комбинира вино и храна“, обясни преподавателят по сервиране и сомелиерство Яна Кирякова.

Като подарък за учениците от Марково пристигна произведението на майсторката на карвинга Галина Банкова. Тя е преподавател по технология на кулинарните изделия и бе сътворила плодова скулптура от диня с рози от репички, червено цвекло и ряпа. За радост на децата тя поднесе и доволно количество мъфини, които те трябваше да украсят със сметана и плодове, а после да дегустират.