„Тия крака ми правят номера, ръцете потреперват, очичките нещо не виждат, но Ламбо си е Ламбо и говори за любов”, призна от пловдивската сцена големият актьор Стефан Данаилов и танцува на „Секс бомб” със студентите си

„Секс бомб, секс бомб…” С този неостаряващ хит на Том Джунс завърши театралният фестивал „Сцена на кръстопът”, а на финала на сцената блестяха талантливите студенти на проф. Стефан Данаилов от НАТФИЗ, начело с Мастера. Спектакъл по повод 75-годишния юбилей на големия актьор сложи емоционален финал на 22-то издание на форума, създаден от самия него. Освен бандата на Ламбо, в представянето на автобиографичната книга „Романът на моя живот” се включиха актьорите Силвия Лулчева, Ненчо Илчев, Дарин и Деян Ангелови и Божидар Мицев, които също са кадри на професора от театралната академия.

Песента на Том Джоунс съвсем не е случаен избор и накара и Мастера да затанцува. Парчето има дълга предистория, то е тайно оръжие за надъхване на сцената и за празнуване, разкриха момчетата и момичетата от осмия випуск на Ламбо.

След като студентите изпълниха химна на фестивала „Сцена на кръстопът”, на театралния подиум се появи и виновникът за празника на фона на скандирания: „Да живее фестивалът и Мастера”. Данаилов направи изключителен жест към пловдивчани, като излезе на сцената, седна на кресло и се върна в годините назад, за да припомни, че в града под тепетата е преживял страхотни моменти като актьор. Спомените му го пренесоха на улица „Густав Вайганд”, където някога се е намирало прочутото общежитие на театъра, което често се превръщало в „дядовата ръкавичка” с денонощните купони.

„Аз съм смешен човек, но и със смешните хора се случват тъжни неща. Тия крака ми правят номера, ръцете потреперват, очичките нещо не виждат, но Ламбо си е Ламбо и говори за любов. Давате ми такава енергия, че ако трябва ще се метна от количката и пак ще дойда да играя тук”, обърна се с леко тъжна усмивка към препълнената зрителна зала на Драматичния театър Стефан Данаилов. И благодари на вярната пловдивска публика, затова че подкрепя фестивала.

Бившите и настоящите студенти “изиграха” парчета от живота на учителя си, описани в „Романът на моя живот”. Зрителите се потопиха в миналото и чрез кадри от емблематични български филми с негово участие, откъси от които се завъртяха на екрана на сцената. Като се започне с първата роля в „Следите остават”, когато е още хлапе, изходатайствана от сестра му Росица Данаилова. Въпреки вчерашната й кончина, Ламбо не отложи премиерното представяне в Пловдив и стана част от спектакъла. Последваха откъси от „На всеки километър”и „Иван Кондарев”, а Ненчо Илчев припомни историята около удостояването му с Димитровска награда, която била “изпита” още същата вечер с приятели и колеги.

Мастера с облекчение констатира, че навремето нямало жълта преса, в противен случай щяла да му „скъса шушоните”.

„Посветих се на актьорската професия без задни мисли. Не съм герой, аз съм обикновен човек. В книгата съм писал само за себе си, не съм коментирал хората. Една книга трябва да е честна и откровена”, призна актьорът и обеща догодина да се завърне на пловдивска сцена, откъдето е тръгнала кариерата му, с нов спектакъл.