4517 зрелостници от Пловдив и областта са подали заявление за допускане до матура по български, английският е най-предпочитан за втори задължителен изпит

Зрелостници масово са избрали държавния изпит за професионална квалификация като втори ДЗИ. По данни на Регионалното управление на образованието 951 ученици, които се обучават в професионални гимназии или паралелки, са поискали изпитът по теория и практика на професията да им се зачита като втора задължителна матура.

4517 абитуриенти от Пловдив и областта са подали заявление за допускане до матура по български език и литература. 3555 са желаещите за втори зрелостен изпит, като най-предпочитан предмет е английският – 1250 кандидати. На второ място е изпитът по професия, а на трето е биологията, посочена от 813 ученици. 489 са избрали философията, а 374 ще се явяват на матура по география. Историята е предпочетена от 125 дванадесетокласници.

От чуждите езици, след английския, най-предпочитан за втора матура е немският – 65 желаещи. Следват испански – 41, френски – 34, италиански – 25, руски – 20.

Само 24 абитуриенти са поискали да се явят на матура по физика. Най-малко са желаещите за химия – едва 17.

92 са подали заявление да се явят на матура по желание. Най-много са предпочели английския – 48. На второ място е математиката – 15, 12 ще се явяват на физика. 10 са избрали държавния изпит по специалността. Останалите са посочили химия, философия, биология. Само за един зрелостник ще се организира матура по география и руски.

ДЗИ по български език ще се проведе на 19 май, а втората матура е предвидена за 21 май. В периода 26-31 май ще се проведат изпитите по желание.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.