30 недоволни се събраха пред РУО с искане личните предпазни средства в училище да са препоръчителни, а не задължителни, доведоха и децата си

С плакати “Не на маските в училище“, “Не запушвайте устата на децата”, „Маски долу“ около 30 протестиращи се събраха в 12 часа днес пред Регионалното управление на образованието. Някои от тях дойдоха и с децата си.

Организаторите от сдружение „Да запазим българското семейство“ настояват всеки родител и дете сами да преценяват дали да се носи маска в училище или не, защото задължителното носене на лични предпазни травмирало психиката на децата. Припомняме, че в насоките на МОН те не са задължителни в класната стая, а само в общите помещения и училищните автобуси.

Нешо Делов, който е баща на дете от ОУ “Елин Пелин”, сподели, че според него по-голям риск крие слагането и свалянето на маската с мръсни ръце, което неминуемо щяло да се случва в училищното ежедневие.

„След като се наобядват в стола, няма къде да си измият ръцете. В класната стая също няма вода, а докато отидат до санитарните помещения трябва да са с маски. Това е абсурдно“, коментира Делов. Детето му играло с приятели в махалата цяло лято и никога не носело маска.

“Искаме децата да са спокойни в училище, да не се тревожат, че са забравили или загубили маската. Да мислят за уроците, а не дали ще ги санкционират”, обясни Денка Арабаджийска. Тя бе сред родителите, които отидоха на разговор с началника на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова, заедно с Илиян Петков – баща на четвъртокласник от ОУ „Яне Сандански“.

На излизане от срещата двамата обясниха пред протестиращите, че Киркова била любезна и добронамерана и ги посъветвала да бъдат партньори на директорите. Тя обяснила, че РУО няма правомощия да се произнася по въпроса за маските, но щяла да предаде исканията им на министър Красимир Вълчев, и препоръчала да се обърнат към РЗИ. Те обаче не били подготвени да внасят подписка, тъй като това ще направят протестиращите днес родители в София – директно в Министерството на здравеопазването и МОН.

“Правят се, че не съществуваме. Не трябва да гледаме отстрани на случващото се. Да, и в други държави е така, което е доказателство, че всичко е политика”, заяви Арабаджийска. Тя е категорична, че в закона няма основание за наказание на деца, ако не носят маска.

Организаторите на демонстрацията уточниха, че ако пловдивските семействата искат, ще стартира онлайн петиция. След няколко скандирания с мегафон “Не на маските”, недоволните се разотидоха, за да се върнат на работа, понеже протестирали в обедната почивка.

„Ако не изпълнят исканията ни, следващият път ще бъдем повече и ще поискаме оставката на просветния министър“, предупреди Петков.

“Опитах да обясня на родителите, че ученикът поставя маската си, докато се придвижи по коридора и излезе навън по време на междучасието, когато трябва да отиде до стола да обядва. Това отнема няколко минути, след това може да я свали. Препоръката е учениците през междучасията да са на открито, поне докато времето позволява. Прозорците в класните стаи ще са отворени и ще се проветрява всяко междучасие, така че тези, които не искат да бъдат навън, могат да останат в кабинета”, коментира Иванка Киркова.