Миналогодишната победителка Мартина Гарабедян от ЕГ "Пловдив" успя да пребори конкуренти от Ценгтрална и Източна Европа.

12-класничката от ЕГ „Пловдив“ пребори връстници от Централна и Източна Европа и ще учи в най-добрия университет за предприемачи в САЩ

12-класничка от Пловдив спечели 500 000 лева стипендия за обучение в най-добрия университет за предприемачи в САЩ. 18-годишната Мартина Гарабедян от ЕГ „Пловдив“ получи стипендията на Фондация „Кроношпан“ за Бабсън колидж в Бостън. Зрелостничката е била в конкуренция със стотици свои връстници от Централна и Източна Европа, които са си оспорвали правото да учат четири години за бакалавърска степен в престижното училище. Университетът оглавява над двайсет години класациите на образователните центрове за подготовка на предприемачи в САЩ и света. През какви етапи е преминала, за да постигне невероятния успех, Мартина разказа пред „Уча в Пловдив“.

-Мартина, респект към положените от теб усилия. За да достигнеш финала, верятно си преминала серия от кръгове и интервюта. Какво се случи?

-Всичко започна в началото на тази учебна година. Усилено се готвех да кандидатствам в САЩ. Един ден в училище дойде съобщение от фондация „Кроношпан“, че предлага стипендия на един ученик от Централна и Източна Европа за 4-годишно обучение. Реших, че ще кандидатствам.

-Как доби смелост?

-Вече бях добре подготвена за изпитите, нужни за кандидатстване в САЩ. Някои ги бях издържала. На ТOEFL имах 108 точки от 120, на основния SAT – 1470 от 1600 и на допълнителните тестове по математика от 800 – 790 и 760. Мотивационното ми есе беше озаглавено „Късметът среща подготвения“. Абсолютно вярвам в това и самата аз съм доказателство. Подадох документи за стипендията, минах на втория кръг, който се провеждаше в Бургас, където се намира един от заводите на „Кроношпан“. Там имахме среща с племенничката на собственика на фирмата, правихме интервюта и игри. Една от задачите ни беше да изготвим бизнес план. Поставиха на масата предмети от ежедневието, разпределиха ни в групи и трябваше да изберем един, но без да знаем какво ще изискват от нас. Набрала енергия от математиката, се спрях на калкулатора. Очаквах, че ще ни карат да смятаме, но не – трябваше да го превърнем в бизнес продукт и да го наложим на пазара. Нямаше значение дали може да се случи реално, въпросът беше да сме креативни. Това, което измислихме, не съществува, макар че преди две седмици видях разработено приложение за телефон със същата функция. Калкулаторът служи като устройство, което може да контролира уредите в нашия дом. Различните цифри отговарят за печката, пералнята, ютията, хладилника или климатика. Ако забравим включен уред, калкулаторът има функция да ни уведоми. Представихме разработката си на английски пред останалите участници.

– Явно сте предизвикали фурор, щом са ти дали възможност да пуснеш документите си в Бабсън колидж?

-Да. Приложих резултатите от изпитите, описах извънкласните си дейности. В момента съм президент на „Интеракт клуб Пловдив“, а до миналата бях председател на Ученическия парламент в гимназията. Преминах интервю с представители на университета по скайп. Имаше доста интересни въпроси, интересуваха се защо съм избрала икономическата сфера, от проектите на парламента. Оказа се, че на финала сме останали 14 души и така на 16 март получих обаждане от университета, че аз съм стипендиантът. Много се зарадвах и бях горда със себе си.

-Какво покрива сумата? Родителите ти отдъхнаха ли си?

-Сумата покрива разходите за четирите години на обучение – такси, настаняване, учебници, здравна застраховка и пътувания, на обща стойност 500 000 лева. Нашите в първия момент не повярваха. Сега са не по-малко щастливи от мен, защото образованието в САЩ е изключително скъпо.

-Голямото напрежение мина, а сега?

-Подготвям се за матурите, тъй като трябва да изкарам добри резултати. Дипломата ми до тук е пълно отличие и смятам, че трябва да защитя това и с отлични оценки от зрелостните изпити. За себе си.