ЕК работи за създаването на общ знак за европейска образователна степен и за статут на европейските университетски алианси. Знакът ще се дава от консорциумите и ще насърчава мобилността и сътрудничеството между студенти и висши училища. Той ще отразява уменията и резултатите от обучението на студентите, следвали по съвместна програма в няколко институции и държави, на няколко езика. Това заяви днес в Пловдив българският еврокомисар Мария Габриел. Тя бе гост на конференция на тема “Иновации и образование – изграждане на синергия за по-добри възможности”, чийто домакин бе Аграрният университет. Срещата започна с минута мълчание в памет на жертвите от опустошителното земетресение в Турция и Сирия, а комисар Габриел изказа съболезнования към семействата и близките.

“Тази година започваме работа върху статута на алиансите, съвместния знак и европейската диплома. Този статут ще улесни вашата работа, за да не слаломирате между 27 законодателства. Идеята е дейностите ви да бъдат облекчени чрез съвместни ресурси и програми”, обърна се Мария Габриел към представителите на академичните среди. Аграрният университет е пълноправен член на консорциума „UniGreen“.

Тя допълни, че избраните проекти, свързани със знака за европейска академична степен, ще бъдат осъществени от висши училища, национални и регионални органи и други заинтересовани страни.

Европейската комисия е разработила програма за 600 стажанти в областта на иновациите. По думите на еврокомисаря 70% от компаниите в Европа заявяват, че най-голямата трудност да развиват бизнес е липсата на подготвени кадри.

„Това, което ни събира тук, в тази аула, е вярата в силата на образованието и иновациите. Важно е да обединим ресурсите и да начертаем общи действия. Разчитам на експертизата на Аграрния университет, който е сред 44-те европейски алианса. Това са 340 университета от 31 държави, плюс местните власти и бизнеса, които започват да формират общност“, каза Габриел. Средствата за дейностите на консорциумите за периода 2021-2027 година са 1,1 млрд. евро. Амбицията е броят им да стигне 60 до 2026 г.