Еврокомисарят запозна гимназистите с новите възможности на „Еразъм+“ и на обучение

Пъстролистна японска върба засади в двора на Математическа гимназия „Акад. Кирил Попов“ еврокомисарят по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел. Тя бе днес в Пловдив за участие в конференция на тема “Иновации и образование – изграждане на синергия за по-добри възможности” в Аграрния университет, след което се срещна с ученици от 11 и 12 клас на МГ, участвали в европейски проекти, програми и мобилности. Еко акцията бе в рамките на евроинициативата до 2030 г. в ЕС да се засадят най-малко 3 милиарда допълнителни дървета.

„Знаете ли 2023-а година на какво е“, обърна се българският еврокомисар към гимназистите и след като чу най-различни предположения, уточни, че тази е година на уменията в подкрепа на конкурентноспособността, участието и талантите. Габриел представи новите възможности на програма „Еразъм+“.

Програмата е с разширен обхват и е по-приобщаваща, благодарение на малките партньорства. Има повече гъвкавост и опростяване на правилата при кандидатстване и изпълнение на проектите. За първи път „Еразъм +” обхваща студенти от първи курс и ученици от средни и начални училища. Новите възможности позволяват участие и на по-малки организации като училища, младежки асоциации и спортни клубове.

„Винаги се радвам да видя млади хора ентусиазирано да се интересуват от теми като STEМ образование, опазване на околната среда и ролята на иновациитe. Бъдете активни, споделяйте идеите си и ги популяризират сред връстниците си с възможностите на европейските програми“, насърчи младежите Мария Габриел.