Литературният критик и историкът получиха ритон от Боровското съкровище на церемония, организирана от сдружение „Мемориал на духовността”

Обявяват за следовник и диригента проф. Златина Делирадева на церемония в столицата

protomed na konЛитературният критик и дългогодишен университетски преподавател Марин Кадиев и ученият историк Райна Каблешкова са тазгодишните носители на  званието „Следовник на народните будители“, което бе връчено снощи. Събитието се организира традиционно от сдружение „Мемориал на духовността“, НБ „Иван Вазов“ и Общински читалищен съюз. Те получиха ритон – реплика с протоме на кон, от Боровското съкровище.

На тържеството, посветено на 1 ноември, се изявиха талантите на хор „Евмолпея“, клавирно трио „Пълдин“ от НУМТИИ „Добрин Петков“, формация „Тракийска младост“ при СУ „Любен Каравелов“ и индивидуални изпълнители от школите по изкуствата към пловдивските читалища. Гостите на проявата бяха посрещнати с музика, изпълнена от Градския духов оркестър.

Тази вечер в Централния военен клуб в София ще се състои 10-та юбилейна церемония на национално ниво за връчване на наградата „Следовник на народните будители“. Журито присъди едно от шестте звания на проф. Златина Делирадева за нейните изключителни заслуги в хоровото изкуство и развитието на националната култура. На последната си сесия на 26 октомври, Общински съвет – Пловдив, по предложение на кмета Иван Тотев, гласува решение, с което популярният диригент получава и отличието “Почетен гражданин на град Пловдив”. Поводът е нейният 75-годишен юбилей, 70 години от създаването на хор „Детска китка“ и 50 години творческа дейност.