Ученици от пети клас и зрелостници се включиха в маратон на четенето, организиран от преподаватели по български език и литература в СУ „Св Софроний Врачански“. Учениците донесоха любими книги, от които представиха откъси, опитвайки се да „грабнат“ и съучениците си с избрания от тях текст.

Класните стаи оживяха с историите на незабравими персонажи от „Хари Потър“, „Пипи Дългото чорапче“, „Дневникът на един Дръндьо“, „Слънце в семейството“. Учениците изненадаха връстниците си с пасажи от „Бай Ганьо“, „Монахът, който продаде своето ферари“, „Балада за Георг Хених“, „Гераците“, „Време да се живее и време да се мре“. В допълнение петокласниците донесоха свои рисунки с любими литературни герои.

„Четенето е основен за грамотността процес, от който зависи промяната на средата и на обществото ни. Процесът на четене е в основата на трупането на знания и развитието на умения и компетентности. Със сигурност четящите ученици умеят да се изразяват по-точно и използват разнообразни езикови средства“, категорична е Ирина Даскалова – преподавател по български език и литература.