Британецът Гарет Джеймс обучи днес 38 учители как да работят с устройството с размерите на половин кредитна карта

DSCF2211

Малък джобен компютър за програмиране влиза в 13 пловдивски училища. 345 устройства са закупени вече от общината по заявка на директорите, за да бъдат внедрени в учебния процес. Днес в Центъра за творческо обучение в Дома на културата 38 учители минаха кратък курс за приложението на устройството в работата им като преподаватели. В ролята на обучител влезе британецът Гарет Джеймс – ръководител на образователната програма на Micro: bit.

Mикрокомпютърът е създаден като проект на британската телекомуникационна компания BBC, за да вдъхновява децата да добиват умения за програмиране и дигитално творчество, обясни Гарет. Той е с размерите на половин кредитна карта и позволява на децата да бъдат иновативни и изобретатели. Micro:bit е проектиран да подпомогне учениците в първите им стъпки в програмирането. Миникомпютърът разполага с два бутона, акселерометър и електронен компас. Захранването се осъществява чрез две стандартни АА батерии или чрез наличния micro USB порт. Уcтpoйcтвoтo e oбopyдвaнo и c Вluеtооth мoдyл. Cъздaвaнeтo нa пpoгpaми cтaвa чpeз cпeциaлeн yeб-caйт, ĸoйтo имa и мoбилнa вepcия. Може да се програмира от таблети, мобилни телефони, лаптопи и компютри.

„Микрокомпютърът притежава множество вградени сензори, които да направят програмирането интересно, но и да подпомогнат и провокират изследователски проекти и по други учебни предмети. Музикалните учители могат да го използват, за да обяснят по какъв начин се създават електронни инструменти. По природни науки може да служи за натрупване на данни, както и за преподаване на приложна математика”, обясни Гарет.

Устройството е подходящо за деца от 7 години до студенти в университета. В Англия се използвало и при обучение на възрастни, които усъвършенстват дигиталните си умения.

DSCF2205

1.png
1.png