Пловдивските деца бяха най-малките участници в Дните на българската култура и фолклор, танцуваха „Нестинарка“ и „Самодива“

Малчуганите от детска градина „Боряна“ спечелиха специалната награда на фестивал в Охрид по време на Дните на българската култура, фолклор и традиции в Северна Македония. Малките таланти впечатлиха публиката с изпълненията на автентичните танци „Сватба”, „Нестинарка” и „Самодива”, облечени с български носии. За първи път тази година Дните имат и детско издание, в което се включиха 100 деца от страната, като пловдивските бяха най-малките участници.

Пловдивските дарования вдигнаха на крака присъстващите и официалните гости, сред които българският посланик в Скопие Ангел Ангелов, консулът Веселин Богданов и кметът на Охрид Константин Георгиевски.

 16-те деца и директорът на детското заведение Станислава Бекярова бяха поканени от градоначалника на Охрид, който получи тениска с логото на Пловдив – Европейската столица на културата и покана да посет града. Впечатлен от изпълненията и жеста, Георгиевски ги покани да посетят местна детска градина. Там малчуганите от Пловдив играха и танцуваха повече от час с връстниците си, така че езиковата бариера съвсем не се оказа проблем. Директорите на двете градини обещаха да продължат контактите и да обменят опит и добри практики.