Книгата на слависта Цирил Щигер ще бъде представена в Пловдивския университет на 29 май

Новата книга на дългогодишния кореспондент на най-големия и авторитетен швейцарски всекидневник “Нойе Цюрхер Цайтунг” на Балканите ще представи издателство „Изток-Запад“ в Ректората на Пловдивския университет на 29 май от 17 часа. “Забравените малцинства на Балканите“ Цирил Щигер е резултат от изследователска и журналистическа работа в продължение на няколко десетилетия. Най-новите материали са събирани “на терен” през 2015 година. Славистът и журналист говори с власи в Истрия, с ускоци в Жумберак, арумъни и торбеши в днешната Северна Македония, с помаци в България и Гърция. По време на пътуванията си открива завладяващ, но заплашен от изчезване свят.

В книгата са представени малко познатите малцинства в балканските държави, а главата за България е посветена на помаците. Освен богата информация за “особените” групи от населението в различните държави на Балканите, в книгата са отделени страници и за тези, които до известна степен се различават от официалната българска историография.

Балканите са европейският регион с най-много етнически, религиозни и езикови малцинства. В повечето случаи тези хора са почти непознати. Те имат собствена, често регионално утвърдена идентичност, в повечето случаи езикът им е само говорим, но не и писмен, асимилацията им ускорява емиграцията, а с това и отказа от техния традиционен начин на живот, казва авторът.

Цирил Щигер е роден през 1950 г. в Оберрит, Швейцария. Следва славянска филология и източноевропейска история в Цюрих и Загреб, след което работи в швейцарското посолство в Москва. От 1986 до 2015 г. той е външнополитически редактор и кореспондент на „Нойе Цюрхер Цайтунг“. Живее в Цюрих.

Авторът пристига в България за участие на Панаира на книгата в столицата. Той ще присъства и на пловдивската премиера на изданието и ще отговаря на въпроси на пловдивски студенти и преподаватели.