Учениците от начален етап на СУ „Димитър Матевски“ подредиха изложба по повод Деня на Земята

Членовете на ученическия клуб “Изследователи” към училището представиха свои видео послания на български, английски и испански език за опазване на планетата

Пести електричество, използвай хартиени торбички, засаждай растения, пази животните! Това бяха малка част от призивите на макетите, които учениците от начален етап на СУ „Димитър Матевски“ по повод Международния ден на Земята 22 април. Децата от 1 до 4 клас подредиха изложба с проекти от материали за рециклиране, рисунки и даже еко модели на абитуриентски рокли, отправяйки послание да спрем изсичането на горите, замърсяването на водите и въздуха.

Първокласникът Георги Додников бе разделил макета си на две части – едната показва какво ще се случи, ако продължаваме да бъдем безотговорни към околната среда и да я замърсяваме, а другата е оптимистичната визия в случай, че събираме разделно и засаждаме нови растения. „Земята е толкова щедра, нека й се отблагодарим“, пише на макета на Георги.

По повод Деня на Земята членовете на ученическия клуб “Изследователи” към училището представиха свои видео послания на български, английски и испански език за опазване на нашата планета. Учениците се готвиха за събитието повече от месец, след като екипът на Регионалната инспекция по околната среда и водите отправи предизвикателството към тях. Младите природолюбители събираха информация за най-актуални проблеми и направиха видеа, свързан със замърсяването с пластмасови и други битови отпадъци и вредата им върху човешкото здраве, чистотата на атмосферния въздух и водните обекти, шумовото замърсяване, заплахите за биоразнообразието в съвремието, рисковете за природата и хората от климатичните промени.

Визуалните творби бяха прожектирани в Информационния център на РИОСВ – Пловдив. Към събитието се присъединиха и активистите от движение „Да спасим почвата“, които запознаха учениците с идеите си за разрешаване на почвената криза чрез въвеждане на национални политики към увеличаване на органичното съдържание в обработваемата почва.

След прожекцията се състоя церемония по награждаване на най-добрите репортажи.

 

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.