Литийно шествие, начело с иконата на Светите братя, пое от площад „11 май“ към барелефа на Кирил и Методий

Хуманитарната гимназия даде начало на тържествата по случай Деня на Кирил и Методий днес, когато православната църква почита светите братя.  Най-старото училище в Пловдив продължава отколешната традиция да се честват равноапостолите, положена от Найден Геров още през 1851 година.

Точно в 10 часа бе изнесена иконата на първоучителите на площад „11 май“. Свидетели на празника пред паметника на Кирил и Методий станаха участниците в Международния фестивал за поезия „Орфей”, начело с министъра на културата на Република Македония Роберт Алагьозовски, заместник-министъра на културата на страната ни Амелия Гешева и кметът Иван Тотев. 17 поети от 13 страни пристигнаха в града под тепетата за форума, реализиран в рамките на културната програма за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Мажоретки на Хуманитарната гимназия и фанфарен оркестър дадоха начало на тържеството, на което гимназисти се върнаха в годините назад, за да припомнят великото дело на пловдивските възрожденци.

„За нас, учениците от Хуманитарната гимназия, този ден е завръщане към историческите корени. От нашата гимназия започва пътят и на много от радетелите на българското слово“, обърнаха се към присъстващите и гостите водещите на празника.

Иконата на светите братя поведе литийното шествие, в което се включиха на ученици и учители от пловдивските основни и средни училища. Шествието завършва с поднасяне на венци и цветя пред барелефа на Кирил и Методий в Стария град.

ИСТОРИЯ

Училището е създадено през 1850 като класно епархийско училище от Найден Геров. Година по-късно, с одобрението на пловдивските първенци, той му дава името „Кирил и Методий”. Пет години след празника, организиран от Найден Геров в Пловдив, Йоаким Груев предлага денят на светите равноапостоли да стане официален празник на българските ученици. Пловдивското епархийско училище, известно като Първа мъжка гимназия, е и първото в света, наречено на братята Кирил и Методий.

Първото честване на празника е ставало на днешната улица „Съборна”, където се е намирала първата сграда на училището.