Зрелостници от ПГ по туризъм се стягат за държавните изпити, готвят царевична палачинка със сьомга, цветна панакота и мъфини в реално време в „Тиймс”

Небезизвестният пловдивски майстор хлебар Георги Лефтеров се оказа в часовете по практика на Професионалната гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров” в ситуацията на електронно обучение. Пекарят, който има патентовани рецепти за няколко вида занаятчийски хляб, помага със знания, умения и съвети на своите бъдещи колеги.

„Учим младите хора не просто да обичат професията си и да бъдат добри в нея, но също така да могат да оцеляват в трудно време като днешното. Нашите ученици знаят как сами да си замесят и опекат хляб и да спестят на родителите си ежедневното чакане на опашка пред магазина”, обяснява учителят по професионална подготовка Галина Банкова.

Освен, че им дала основни рецепти за приготвяне на хлебни изделия, всеки ден заедно гледат клипове на майстор  Лефтеров, чиито имена на хлябове са реверанс към историята на Пловдив – тъмният е Пулпудева, а белият – Евмолпия. От него учениците научили, че не бива „да изкарват въздуха от хляба” и как да правят пълнозърнест с риган, ръжено-пшеничен с карамелизиран лук, бял със закваска от стафиди. Лефтеров разказал историята на вид хляб от времето на Голямата депресия, който и до днес се прави в Чикаго. Заради сериозен недостиг на брашно, пекар от местната църква измислил нова рецепта, добавяйки 30% картофено пюре. И тъй като пюрето стопирало втасването, той прибавил мед. Лефтеров има правата за България да произвежда този вид хляб.

„Поради голямото желание на нашите ученици да приготвят кулинарни изделия, ние водим и онлайн практически занимания. Обучението се извършва под формата на презентации с богати фотоси, подробно технологично обяснение – стъпка по стъпка, техника за безопасна работа, за да могат те да приготвят сами асортиментите вкъщи без затруднения. Работим в платформата на „Тиймс“, където качваме материали, коментираме, дискутираме и готвим в реално време”, обяснява Банкова.

Мелиса Осман – 12 в клас – Царевична палачинка със сьомга

За да усъвършенстват уменията си, много от учениците след проведения инструктаж продължавали да готвят самостоятелно у дома, след което качвали снимки на кулинарните изделия – царевична палачинка със сьомга, цветна панакота и мъфини, славянски гювеч. Банкова ги оценявала и, ако е необходимо, давала предложение за декориране или по-оригинално оформяне на презентацията.

12-класниците са преминали задължителните етапи за подготовката държавните изпити по специалността. Всички  приготвили своите асортименти вкъщи, направили са презентации, измислили са подходяща декорация и аранжиране на чиниите.

„Извънредната ситуация активира по-непостоянните в училище да бъдат по-отговорни и активни в платформата. Нагледните клипчета, които качваме, привличат вниманието им. Обучението преминава на друго ниво. Учениците не очакват единствено от учителя информация, а сами търсят и предлагат идеи, начини за декориране, плейтване и аранжиране. Научиха нови техники и компетентности, разбраха, че телефоните и таблетите не са само за игри. Някои направиха първите си презентации, и то за моите часове, което ме прави щастлива”, удовлетворена е Галина Банкова.

Родители често проявявали интерес да участват в уроците и споделяли, че научават интересни предложения, за да разнообразят менюто вкъщи. Някои били приятно изненадани, че децата все по-често се включвали в приготвянето на семейната вечеря, като използват асортименти от изученото през седмицата.

Маргарита Терзиева – 12 в клас – Цветна панакота